палестинци уривање

Израелска војска 118-пати го срушила палестинското село Аракиб

Член на Комитетот за одбрана во Аракбиб Азиз Ет-Тури за Анадолија потврдил дека израелските сили денес упаднале во село под изговор дека е бесправно изградено, со булдожери ги урбале сите стамбени објекти во ова палестиснко село.

Тури истакнал дека селото од 2010 година до ден денс било урнато 118 пати. Последен пат е урнато на 1.август.

-И покрај сите уривања, одве сме и овде ќе останеме и нема да го напуштиме свото место. Она што Израел го урна, тоа повторно ќе го изградиме – порачал Тури.

Во селото Аракиб живеат 87 Палестинци.

Според палестинските извори, Израел до денес презел 11 од вкупно 12 милиони дулими територија на која живеат 220 илјади Палестинци.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three + = 9

%d bloggers like this: