севернакореја војска

САД повторно на Северна Кореја и` се закана со “воена опција“. ОН: Сите опции се потрошија

Американскиот министер за одбрана Џим Матис вчера повторно ја наговестил можноста од “воена операција“ по прашањето на Северна Кореја – изјавувајќи дека станува збор за опција која би го поштедела Сеул, односно како не би дошло до брутален контранапад. Каква е таа опција? Не открил.

Неговата изјава доаѓа непосредно откако американската амбасадорка во ОН, Ники Халеј, порачала дека Советот на ОН ги потрошил сите опации по прашањето спречување на севернокорејската нуклеарна програма и токму заради тоа САД ќе мора да се сврти кон Пентагон. Со други зборови, и Пентагон исто на Северна Кореја и` се заканува со “воена опција“

Потсетуваме, многумина мсетаат дека една од главните причини зошто до споменатата “воена опција“ не дошло е тој што во тој случа поприлично би настрадал главниот град на Јужна Кореја кој се наоѓа во непосредна близина на границата со Северна Кореја.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + = eight

%d bloggers like this: