каталониарација

Тензии во Шпанија.Полицијата упаднала во владините канцеларии на Каталонија, приведен министер

Шпанската полиција утринава го приведила каталонскиот регионален министер за економија Џозеп Џове, после рација која била извршена на просторот на неколку владини накцеларии. Извори потврдуваат дека полицијата влегла во канцеларии на локалните власти, поточно во канцелариите на министерството за економија, внатрешни работи, надворешни работи, труд и социјала, телекомуникации и управата за приходи. Пред зградата на регионалната Влада дошло до судир со демонстранти.

Наводно полицијата трага за документи поврзани со предстојното одржување на референдумот за отцепување на Каталонија од Шпанија. Постетуваме, Мадрид најавениот референдум, кој треба да се одржи на 1.ноември, го смета за илегален.

Било за очекување дека Мадрид ќе се обиде да го спречи одржувањето на референдумот, а ова се сега и први поконкретни чекори. За очекување е дека тензиите дополнително да пораснат во следните денови.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × = 64

%d bloggers like this: