девојче хиџаб

Апелацискиот суд во Чешка ја подржа забраната за хиџаб во медицинско училиште

Апелацискиот суд во Чешка ја потврди пресудата на нискиот сид во случајот на ученичка од Сомалија која го обвинила медицинското училиште за дискриминација заради тоа што носи хиџаб.

Ајан Џамал Ахмеднур побарала извинување и 60.000 круни ( 2.300 евра) оштета, меѓутоа окружниот суд во Прага во јануари досудил дека нема докази за дискриминација.

Ахмеднур се жалила на пресудата, меѓутоа Општинскиот суд во Прага во вторникот пресуди дека нема докази за било каква дискриминација.

Чешкиот закон воопшто не забранува носење на марама на главата, ама во пресудата е напоменато дека Ахмеднур нема право да и пркоси на правилата на училиштетот. Ова пресуда е конечна. Овој случај привлече многу антимуслимански активисти, кои ја поздравиле ова одлука.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × = twenty

%d bloggers like this: