али

(WAM) Тешко повреденото детенце Али, после шест часа операција во ОАЕ повторно зачекори

ШАРЈАХ-ОАЕ, 29 септември, 2017 (WAM): Шестгодишното момче Али претрпе оперативна операција на ‘рбетниот мозок во болницата Зулеха во Шарјах, што му овозможило да оди повторно откако беше затворен во инвалидска количка во последните три години.

Али (полно име задржано), првично од Африка, ја изгуби способноста да оди по тешко траума, кога тој беше прегазен за време на нападите на екстремистичка група во 2014 година.

Детето доживувало болка што напредувала во текот на изминатите три месеци. Испитувањето открило кифитски оток во лумбалната област, и тој одеше со лева страна грч, оставајќи го невозможно да оди по повеќе од 10 метри.

Али беше пренесен од Нигерија до Обединетите Арапски Емирати од Фондацијата Дикенс Саноми, кој соработуваше со Глобалната иницијатива за мир, љубов и грижа, ГИПЛЦ, со цел да се подложи на хирургијата која го менува животот. Момчето ја преживеало корективната операција во болницата “Зулеха” во Шарджа и се спротивстави на верувањето на лекарите по одење само седум дена по големата операција.

Шарџа и болницата беа идеална дестинација за враќање на детето, со оглед на тековните напори на Нејзиното височество Шеика Џавахер бин Мохамед Ал Касими, претседател на НАМА, Жена за унапредување на жените (НАМА), Висок комесар за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР) еминентен застапник за деца-бегалци , и сопругата на Неговото Височество, д-р Шеик Султан бин Мохамед Ал Касими, член на Врховниот совет и Владетел на Шарџа, за да го направат светот подобар и побезбедно место во согласност со Олимпијадата на Обединетите Арапски Емирати #Year of Giving 2017.

Д-р Нишит Баргава, консултантски неврохирург во болницата Зулеха, Шарја, го опиша Али како “многу силно момче кое е решено да живее”. Тој додаде: “Компликациите беа во однос на точноста која беше потребна додека работевме на малата големина на нервите и на скелетниот систем на детето. Моравме да внимаваме да не ги оштетиме соседните нерви за да обезбедиме здрава исцелување после операцијата. успеа добро и успешно ја заврши процедурата. ”

Веднаш по операцијата, момчето беше примено во единицата за интензивна нега во болница за 48 часа, каде што неговиот напредок беше внимателно следен. По само седум дена, момчето одеше по своја волја и продолжува брзо да закрепне.

Д-р Баргава продолжи: “Вообичаено е пациентите кои се подложени на таква операција да имаат потреба од интензивна физиотерапија и најмалку три недели за да можат да одат повторно. Али нè разгори со брзото чудесно обновување”.

Генералниот директор на Зулеха Здравствена Група, Тахер Шамс, рече: “Нашата искрена благодарност до сите кои се вклучени во спасувањето на Али и помагајќи му да го врати неговото здравје. Ние сме возбудени што можевме да бидеме дел од успешното патување на Али за обновување и му посакуваме долг и среќен живот. ”

Хасан Хуа од Глобалната иницијатива за мир, љубов и грижа, координатор на медицинската посета, рече: “Закрепнувањето на Јанг Али по операцијата е опишано како чудо и многу брзо, до изненадување на сите”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × seven =

%d bloggers like this: