сенат

Малцинство во Американскиот Сенат бара признавање на резултатите од Курдскиот референдум

Шеф на малцинство во американскиот Сенат побара од американската администрација и Белата куќа признавање на резултатите од референдумот за независност на ирачки Курдистан.

Чак Самер побарал од Белата куќа и американската администрација со цел исполнување на сонот за независност на Курдите да ги принзаат резултатите од референдумот за независност.

Сенаторот Самер од целиот свет барал признавање на резултатите на референдумот на ирачките Курдишто кој, пред сè, незаконски и неуставен.
Тој во официјално соопштение наведил дека целиот свет би требало да го подржи историскиот галс на курдското анселение, да ги признае резултатите од референдумот за независност и воедно да ги подржи ирачките Курди.

Овој сенатор од редовите на демократите изјавил дека американската влада мора да ги услиша поканите на курдските лидери на поседување на независна држава.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × two =

%d bloggers like this: