КАТАЛОНИЈАПОЛИЦИЈА

Претседателот на Каталонија побара повлекување на Шпанската полиција

Илјадници шпански полицајци испратебни се во регионот како би го спречиле гласањето за независност, а од светот пристигнуваат осуди за применетета сила над луѓето кои излегле на гласање.

Референдумот, кој Уставниот суд на Шпанија го забрани, привлече милиони горделиви гласачи и беше валиден и обврзувачки, рекол Пуигдемонт на конференцијата за новинари.
Каталонскиот лидер изјавил дека немал контакт со централната влада во Мадрид и го повика премиерот Маријано Рајохо да се изјасни дали ги подржува разговорите за иднината на регионот, кои според неговите зборови, би требало да ги надгледува ЕУ.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + five =

%d bloggers like this: