AR-171009724.jpg&MaxW=780&imageVersion=16by9&NCS_modified=20171003144657

ДУБАИ: Шеикот Мохаммед, нареди отварање на воздушен мост за хуманитарна помош за рохинџиите

ДУБАИ. 03.октомври 2017 (WAM).Неговото Височество Шеик Мохамед бин Рашид Ал Мактум, потпретседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати и Владетел на Дубаи, нареди создавање отворен мост за обезбедување на хуманитарна помош за бегалците од Рохингја, кои бегаат од конфликтот во Мјанмар.

EP-171009724.jpg&MaxW=780&imageVersion=16by9&NCS_modified=20171003144657

Воздушниот мост, кој ја потврди посветеноста на Дубаи за понатамошна поддршка на итните напори на организациите на ОН и невладините организации, го виде својот прв лет на релјефот вчера, на 2 октомври. Дополнителни летови за помош беа закажани за 11, 13 и 15 октомври 2017 година.

До денес, повеќе од 270 метрички тони помош се доставени до Бангладеш, со нејзино континуирано следење. Шеик Мохамед, исто така, во употреба го стави и својот  приватен авион 747 дополнително вклучувајќи уште и други два типа на авион  C130s и 757s по потреба. Неговото Височество претходно нареди два авиони од типот Боинг 747 во Бангладеш на 12 и 26 септември 2017 година  да испорачаат значителни хуманитарни резерви обезбедени од Агенцијата за бегалци на ОН. Со пратките беа транспортирани семејни шатори за да се обезбеди засолниште за 8.355 бегалци од 1.671 семејства и 24.670 церади за 123.350 корисници.

Половина милион бегалци Рохингја избегаа во Бангладеш од Мјанмар во изминатиот месец, во услови на ескалирање на насилство и прогон, еден од најбрзите текови на бегалците во последниве децении. Големата брзина и големина на човечката плима ги преплаши давателите на помош.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 + eight =

%d bloggers like this: