Rahoj

Шпански премиер Рахој: “Независноста на Каталонија никогаш нема да се случи“

Шпанскиот премиер Маријано Рахој порачал дека Мадрид ќе ги искористи сите правни мерки како би го сопреле отцепувањето на Каталонија. Во завчерашното интервју за весникот Ел Паис, тој исто така ја отфрли можноста на било какви преговори со сепаратистите притоа истакнувајќи дека федералната полиција ќе остане во Кталонија.

Тој исто така порачал дека преговори со Каталонската влада единствено можат да започнат единственио во случај доколку се откажат од прогласување на независност.

“Сакам да истакнам една работа по прашањето на посредништвото – нас не ни требаат посредници. Она што сега ни треба е тоа што, оние кои го кршат законот, кои себе си се ставија над законот, да се повлечат од тие позиции„, изјавил Рахој. Тој исто така порачал дека шпанската Влада ќе направи сё што треба независна Каталонија икогаш да не се случи.

“Ќе ја спремиче независноста на Каталонија. Заради тоа апсолутно можам да ви кажа дека тоа нема да се случи. Подготвени сме да превземе секаква мерка која законот ни ја овозможува, зависно од тоа како ќе се развива кризата“, истакнал шпанскиот премиер Маријано Рахој.

Извор:Advance
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four − 2 =

%d bloggers like this: