s-400

Официјална потврда: Саудиска Арабија ги купува руските системи S-400, и друго вооружување

Марија Воробјова, официјална представничка на Федералната служба за воено техничка кооперација на Русија, потврди дека е постигнат договор за купување на руските против воздушни системи С-400, ама и друго вооружување од страна на Саудиска Арабија.

Исто така се потврдува дека постигнат е договор за продажба на Корнет-ЕМ против тенковски систем,. ТОС-1А повеќе цевен ракетен лансер, АГС-30 минофрлачи како и Калашњиков АК-103 јуришна пушка.

Исто така потврдено е дека за време на посетата на саудискиот крал Салман на Москва минатата недела, потпишан е договор помеѓу рускиот производител на оружје Рособоронекспорт и Воената индустрија на Саудиска Арабија (САМИ) по прашањето на лиценцирано производтсво на Калашњиков АК-103 и муниција за Саудиска Арабија. Покрај тоа се потврдува и дека помеѓу нив е потпишан и меморандум за соработка на  подрачјето на одбрамбената индустрија.

Kornet-EMTOS-1AAGS-30AK-103

Извор:Advance
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 2 = nine

%d bloggers like this: