pomosseika

(Видео) Глобалната хуманитарна кампања “Шеика Фатима” завршува со работа во Судан

КАРТУМ, 12 октомври, 2017 година (WAM) – Глобалната хуманитарна кампања Шеика Фатима ја заврши својата работа во суданските села со третман на повеќе од 1.000 жени и деца, како дел од Волонтерската програма на Фатима Бинт Мубарак.

Програмата е заедничка иницијатива на иницијативата Зајед и Генералниот женски сојуз, олицетворение на нивното посебно партнерство во областа на хуманитарната работа.

Нура Ал Суваиди, директор на Генералниот женски сојуз, рече дека глобалната хуманитарна кампања Шеика Фатима ги привлекла најистакнатиот медицински персонал во Обединетото Кралство и во Судан, и овозможило таа да ја изврши хуманитарна медицинска работа во неколку судански села, обезбедувајќи ги најдобрите дијагностички, терапевтски и превентивни услуги за луѓето.

Таа објасни дека кампањата успеала да постапува со повеќе од 1.000 жени и деца во суданските села, како дел од годишната волонтерска програма на Емирати-Судан, која преку мобилните клиники и мобилните болници кои се опремени со најновите медицински опрема од приемната единица, консултантска единица, лабораториска единица и единица за мобилна аптека, која обезбедува сеопфатни и директни решенија за здравствените проблеми што влијаат на жените и децата во суданските села.

Д-р Адел Ал Шамри, Главен извршен директор на иницијативата “Зајед”, изјави дека хуманитарните задачи на Глобалната кампања за лекување на жените и децата “Елај” во Шеиха Фатима ја направија својата прва посета во Судан, во согласност со директивите на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан ќе ја направи 2017 година година на доброто.

Тој објасни дека процедурите за лекување во Судан се одвиваат во партнерство со Асоцијацијата на Дар Ал-Бар, Домот за добротворство во Ал Шарџа и Саудиско-германската болничка група, во координација со Суданскиот центар за волонтери и со судаското Министерство за социјална политика Солидарност и здравје.

Жените и децата кои имаат корист од бесплатниот третман ја покажаа нивната благодарност за програмите на хуманитарните иницијативи на Х.Х. Шеиха Фатима Бинт Мубарак, бидејќи тоа им даваше надеж за исцелување од болестите, под надзор на емиратите и суданските лекари кои беа одлични искуство и вештина при користење на мобилна клиника за жени и деца, прва од ваков вид во Судан.

WAM / Hazem Hussein / Hassan Bashir
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 × four =

%d bloggers like this: