УНЕСКО

САД излегуваат од УНЕСКО поради „антиизраелска пристрасност“

САД се повлекуваат од Агенцијата за култура и образование на ОН, УНЕСКО од 31 декември годинава, соопшти денеска американскиот Стејт департмент.

„Оваа одлука не беше донесена лесно и ја одразува загриженоста на САД за зголемувањето на заостанатите долгови на УНЕСКО, потребата за темелни реформи во организацијата и продолжувањето на антиизраелска пристрасност во УНЕСКО“, соопшти Стејт департментот, додавајќи дека САД ќе се обидат да останат не како членка, туку како „земја набљудувач за да придонесат со погледите, перспективите и експертизата на САД“.

УНЕСКО изрази жалење за одлуката на САД. Генералната директорка на УНЕСКО, Ирина Бокова, реагира дека американската одлука значи загуба за мултилатерализмот и за семејството на ОН.

САД го прекинаа својот значителен придонес во буџетот на УНЕСКО во 2011 година во знак на протест против полноправното членство на Палестина во организацијата.

Извор:РЦЕ
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× four = 4

%d bloggers like this: