171015008.3_mn

(Фото) Пожарите и понатаму беснеат во Калифорнија, најмалку 40 мртви и над 100 исчезнати

Најголемо страдање претрпел градот Санта Роса во регионот Сонома, каде во саботата беа евакуирани 3.000 луѓе. Повеќе од 100.000 луѓе морале да ги напуштат своите домови, а соседните места се претворени во пепел.Заради пожарите, чад се проширил и до Сан Франциско кој е оддалечен 50 километри од местотот на пожарите, како и во другите градови на југот.

Најмалку 13 винарии на познатата фирма Napa Valley се уништени, а според податоците на ББС уништени се количини на вина во вредност од милион долари.

 171015008.3_mn 171015008.6_mnПожарникарите успеале да направат напредок во петокот кога успеале да ги локализираат пожари во поедини места, меѓутоа силниот ветер во саботата ги проширил на другите делови.

Извор:Klix
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− six = 2

%d bloggers like this: