офелија

Ураганот Офелија ја погоди Ирска, една жена загина

Речиси 120.000 домови и деловни објекти останале без струја во Ирска, каде владата на помош ја повикала војската.

За подрачјето на Северна Ирска, Велс, југозападна Шкотска и островот Ман објавен е жолт аламр кој на сила ќе биде од 23.00 часот по британско време.

Од метереолошките служби предупредиле на “можна животна опасност“ заради налет на ветрот јужно на брегот на Ирска со јачина од 176 километри на час.

Ирскиот премиер Лео Вардкар изјавил дека Офелија представува опасно невреме и ги советувал жителите да останат во домовите додека не пројде.

Од исркиот метереолошки завод предвидуваат дека невремето ќе патува северно преку ападните делови на Ирска, со “жестоки и разорни налети на ветер“ од 120 до 150 километри на час во целата земја.

За целата територија на Ирска објавен е црвен аларм-предупредување.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four + = 5

%d bloggers like this: