DMVdfRNW0AAf54d

(Фото/Видео) НЕВООБИЧАЕН ФЕНОМЕН: “Офелија“ Британскиот брег го прекри со пена

Невремето “Офелија“ предизвика некои многу ретки временски феномени во Велика Британија, а метереолозите најавија доаѓање на ново невреме во текот на овој викенд.

Невремето, невообичаен феномен донесе во гратчето Ланкшит, а целиот град Клелевелијус го покрила со пена. Силни ветрови формирале пена на површината на морето, а големи количини напена ги прекриле патиштата и зградите и отежнале условите во сообраќајот.

Крајбрежјето на Корнвол исто така било покриено со пена.

Исто така, жителите на Велика Британија се изненадиле кога вчера на то дел здогледале кафеаво и портокалово небо и на него црвено Сонце.

Стручњаците објасниле дека “Офелија“ донела песок и прашина од Африка и источна Европа, кој ја распрскале светлината и заради тоа Сонцето изгледало како црвено.

Бројните жители шокирани, ги повикувале метереолошките служби, а еден учени изјавил дека доживеал напад на паника кога здогледал небото низ школскиот прибор.

Метеоролозите објасниле дека овој феномен во Британија се случува еднаш или два пати годишно, ама до наноси на прашина најчесто доаѓа во текот на ноќта.

Овој викенд доаѓа невремето Брајан

Невремето“Офелија“ однесе три човечки жртви во Ирска и остави стотина илјади домаќинства без струја.Премиерот Лео Варадкар прогласил вонредна состојба во државата, истакнувајќи дека дека станува збор за најлошо невреме во последните 50 години.

Иако “Офелија“ ослабна, Ирска е предупредена да се подготви за невремето“ Брајан“ во текот на овој викенд.

Во Северна Ирска, јужна и средна Шкотска и на северот на Велика Британија и денес остана на сила жолт аларм, кој предупредува на разорни ветрови.

Извор: cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + 1 =

%d bloggers like this: