алија

Изетбеговиќ во аманет, БиХ му ја оставил на Ердоган

Бошњачкиот член на претседателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбеговиќ денес изјавил дека неговиот рахметли татко Алија пред неговата смрт на сегашниот претседател на Турција Реџеп Тајип Ердоган му ја доверил улогата на своевиден тутор на БиХ.

Новоинската агенција Хина пренесува дека во текот на обележувањето на 14.годишнината од смртта на Алија Изетбеговиќ, првиот претседател на Претседателството на БиХ како самостојна држава, неговиот син на новинарите во Сараево изјавил дека врската помеѓу неговиот татко и сегашниот турски претседател била многу важна, а за тоа сведочи и тоа што Ердоган беше една од последните особи со кој Алија разговарал пред својата смрт.

“Тој (Алија) во него гп препознал идниот силен лидер, и во аманет му ја остави грижата за БиХ. Јас мислам дека Ердоган итекако добро го носи тој аманет“, рекол Бакир Изетбеговиќ.

Извор:cdm

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 11

%d bloggers like this: