1509869477.q9apqoXNRxbmHimL

Граѓаните на Србија наскоро без визи во Емиратите

На билатералната средба на првиот потпретседател на Владата на Србија и министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, министерот за надворешни работи и меѓународна соработка на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) Шеик Абдула бин Зајед ал Нахјан, договорено е продолжување на подготовките за потпишување неколку меѓудржавни договори.
Она што граѓаните на Србија најмногу ќе ги израдува е најавата дека во скоро време би можеле да бидат укинати визите за доаѓање во Емиратите.  Ова го потврди и министерот за надворешни работи на ОАЕ, кој е задоволен од фактот дека со одлуката на Владата на Република Србија укинат визите за граѓаните на неговата земја и подвлече дека ова прашање ќе се реши во краток рок.
Министрите за надворешни работи на Србија и Обединетите Арапски Емирати разговараа на форумот Сер Бани Јас во Абу Даби.
На крајот од состанокот бил потпишан Меморандум за разбирање за формирање на Мешовитиот комитет за конзуларни работи.
Министерот Дачиќ испрати покана до Шеикот Абдулах бин Зајед да ја посети Србија следната година, што министерот на ОАЕ го прифати со големо задоволство.
Потсетување, неодамна, Црбна Гора  обезбеди поповолен визен режим за своите граѓани кои сакаат да дојдат во ОАЕ.
Од оваа година, српските граѓани кои живеат и работат во Емиратите не треба повторно да го полагаат возачкиот испит. Благодарение на Меморандумот за разбирање за меѓусебно признавање на возачките дозволи, кој стапи на сила на 24 јули оваа година, српските граѓани можат да ги заменат важечките возачки српски дозволи со оние од емиратите.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 4 = eleven

%d bloggers like this: