1

Обединетите Арапски Емирати испорачaa 219 милиони вакцини против детска парализа за пакистанските деца

Обединетите Арапски Емирати обезбедија повеќе од 219 милиони единици вакцина против детска парализа на повеќе од 43 милиони пакистански деца во периодот од 2014 до септември 2017 година.
 jpeg
Програмата за помошна Пакистан од страна на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ-ПАП) беше најавена според директивите на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан и Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, Престолонаследникот на Абу Даби и заменик-врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати .
Кампањата за вакцинација на Обединетите Арапски Емирати е дел од напорите за искоренување на детската парализа во светот и ја одразува заложбата на раководството на ОАЕ за зајакнување на глобалните напори за намалување на ширењето на епидемиите и спречување на нивното влијание врз децата.
Во изјавата за новинарите денеска на Меѓународниот здравствен форум, “Постигнување на последната милја – мобилизирање заедно за елиминирање на заразни болести”, Абдулах Калифа Ал Ghafli, директор на ОАЕ-ПАП, рече дека во првите девет месеци од 2017 година, кампањата успеа да обезбеди 61.670.713 дози од вакцината и продолжува со своите напори да даде повеќе во иднина.
Ал Гафли ја пофалил поддршката обезбедена од страна на Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс за кампањата на Обединетите Арапски Емирати и нејзиното стратешко партнерство со иницијативата Шеик Мохамед бин Зајед за искоренување на полиомиелитисот низ целиот свет преку финансирање и обезбедување помош во повеќе области.
Кампањата се спроведува во различни региони на Пакистан со поддршка на повеќе од 87.000 работници, вклучително и лекари и медицински сестри и повеќе од 25.000 членови на тимови за безбедност и безбедност, управување и координација.
WAM / Rasha Abubaker / Хасан БаширLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 8 =

%d bloggers like this: