6fb33e387ec4212dced5a7da79b69e94-1000x555

Во Кина геј лицата ги “лекуваат“ во болница со електро-шокови

Во Кина, хомосексуалноста е легална од 1997 година, а од 2001 година веќе не се води како ментална болест. И покрај ова, семејствата често ги принудуваат хомосексуалните членови да бидат лекувани во болниците каде што добиваат дрога или електрошокови, пишува во извештајот на Хјуман рајтс воч (ХРВ).
“Мајката започнала да вришти дека нашето семејство ќе биде зафатено од несреќа. Таткото паднал на колена и се заканил дека ќе се самоубие “, вели Су Јен, кој претходно им признал на родителите дека е хомосексуалец.
“Што друго би можело да направам, прашува младиот кинез, кого семејството испратило на т.н. “терапија на преобратување”.
“Под притисок на семејството, хомосексуалците заминуваат на ” лекување “. Додека ги третира со електрошокови,  им прикажуваат секс сцени меѓу хомосексуалците. Кога ќе се возбудуваат, им даваат електрични шокови “, вели Маја Ванг од ХРВ за австрискиот” Стандард “.
Таа вели дека една од причините за конзервативниот став е “политика на едно дете”, која во меѓувреме е укината.
“Луѓето се подложени на огромен притисок да им дадат на своите родители потомство, по можност машки”, објаснува Маја Ванг.
Покрај тоа, психолошките советници  до септември оваа година лесно добиваа дозвола за работа.
Кинеските судови веруваат дека таквите “третмани” се незаконски. Оваа година, судот му дал право на пациент кој бил насилно принуден на лекување, па психијатриската клиника морала да му се извини во локалните медиуми и да плати надомест од 5.000 јуани (околу 640 евра).
Раководството во Пекинг последователно воведува мерки против јавното изразување на хомосексуалната ориентација, пишува “Стандард”.
Во март 2016 година, тие забраниле прикажување на хомосексуалците во ТВ-продукции, а во јули 2017 година следела забрана за ЛГБТ-содржина на интернет.
Наспроти тоа, кинеското општество се повеќе ја прифаќа хомосексуалноста.
“Најдобар начин за хомосексуалците да бидат охрабрени да излезат во јавност и да ја ослабне контролата врз граѓанското општество. Активистите мора да одат јавно без цензура за да можат луѓето да видат дека е во ред да се биде хомосексуалец “, вели Ванг.
Извор:cdmLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + = five

%d bloggers like this: