hamas

Хамас тврди дека нивниот инжинер за дронови го убиле лица кои користеле пасоши на БиХ

Палестинската група Хамас го обвини Мосад за убиство на високиот инженер за дронови Мухамед Зуари кој бил нивни член. Убиството според нивните зборови го извршиле две лица кои влегле во Тунис користејќи пасоши на Босна и Херцеговина.
Зуари беше убиен во 2016 година, а според Хамас, подготовките започнале пред една и пол година. Две особи кои користеле босански пасош изнајмиле два апартмани и автомобили во Тунис четири месеци пред убиството. Тие го следеле Zouraya на денот на убиството во кафуле во близина на неговиот дом. Седеле на масата до Zouari, пишува Jerusalem Online.
Потоа го напуштиле кафето, додека другиот тим ја гледал куќата на Зоари. Кога Зуари влезе во автомобилот, еден од двата агенти што ја користеле босанската пасошка го застрелале. Тој употребил пиштол со придушувач.
Хамас, унгарски државјанин кој се обидел да соработува со Zouari на универзитетот, бил вклучен во елиминацијата на експертите за беспилотни летала кои работеле за овие терористи, но Zouari го одбил бидејќи бил сомнителен.
Извор:klixLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one + = 9

%d bloggers like this: