arapi

Ако тие завојуваат, целиот свет ќе осиромаши

Вооружениот конфликт помеѓу Ријад и Техеран би имал големо влијание врз нафтениот пазар и глобалната економија. Ако дојде до војна, цената на горивото ќе се зголеми до петсто проценти.
“Цената на нафтата сериозно ќе зависи од интензитетот на можниот конфликт. Ајде да го замислиме непризнаен ирачки Курдистан кој во состојба на постојана војна извезувал 550.000 барели дневно преку Турската територија. Во овој поглед, можеме да очекуваме страв од паника и цената на нафтата ќе скокне од сто и педесет до двесте долари на првиот ден од конфликтот. Ако Саудијците и Ирачаните ги нападнат нафтените полиња на непријателот, цената на суровата нафта ќе се зголеми на триста долари “, изјавил RT Михаил Мазенко, инвестициски аналитичар.
Инвестициониот аналитичар на “Global ef iksa“ Иван Карјакин истакнува дека областа на потенцијален конфликт ја покрива територијата каде што се произведува речиси една третина од нафтата. Саудиска Арабија, Ирак, Иран, Обединетите Арапски Емирати, Кувајт, Оман и Катар заедно произведуваат околу 28 милиони барели дневно, нешто помалку од 30 отсто од светското производство, предизвикувајќи цената на барелот да скокне на сто и педесет и до сто и осумдесет долари.
“Тогаш сè ќе зависи од должината на војната. Светскиот пазар ќе преживее два или три дена од конфликтот. Доколку конфликтот би потраел  една недела, цената би се зголемила на двесте долари или повеќе, а тоа би имало долгорочни последици, со оглед на тоа што резервите ќе се намалат”, вели Карјакин.
Тој верува дека војната меѓу Техеран и Ријад е малку веројатна бидејќи нема да им одговара на Русија и Кина.
“Русија е партнер на многу земји на Блискиот Исток, кои меѓусебно се скарани. Најголемиот увозник на нафта е Кина која би сносила најголем ризик од конфликт и затоа ќе го искористи своето влијание врз Иран и САД за да се спречи конфликт “, изјавил Каријакин.
Војната на Блискиот Исток ќе биде многу непрофитабилна за увозниците, вели Иван Капустијан, аналитичар со “Foreks optijmuma“.
Во случај на војна, пазарот може да изгуби 20 отсто од акциите во светот. Прво, најголемите увозници ќе бидат оштетени, како што се САД, Кина, Јапонија и Еврозоната – главните локомотиви на светската економија “, вели тој.
И Саудиска Арабија и Иран ја сфаќаат важноста на нафтата за нивните економии и ќе се обидат да го задржат производството дури и во услови на војна, вели аналитичарот Андреј Дјаченко. Остриот скок на цените на нафтата и нафтените деривати би била сериозна закана за светската економија, бидејќи тоа ќе доведе до инфлација.
“Во време на релативно ниска стапка на раст, значителен пораст на инфлацијата ќе доведе до осиромашување на голем дел од светското население”, додава тој.
И производителите и увозниците ќе бидат принудени да ги намалат цените за да го спречат ова, вели Дјаченко.
Односите меѓу Ријад и Техеран биле и полоши отколку што се денес, потсетува Пјотр Пускарев, главен аналитичар на Tele Trade.
Иранската револуција 1978-79. Во 1987 година, и смртта на Иранците за време на аџилак во 1987 година доведоа до прекин на дипломатските односи меѓу шиитскиот Иран и сунитската Саудиска Арабија на три години, што беше “голем стрес и тест за двете земји”.
Извор:cdmLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ five = 9

%d bloggers like this: