iranzemjotres

САД ги блокира донациите за жртвите од земјотресот во Иран

Постојат ситуации во светот каде што меѓународната политика, конфликтите и контроверзите обично паѓаат во друг план. Во овој случај, зборуваме за катастрофалниот земјотрес што го погоди Иран пред една недела. Епицентарот беше во провинцијата Керманшах, на границата со Ирак, и се чувствуваше низ регионот на Блискиот Исток. Во Иран загинаа повеќе од 530 лица додека во Ирак, настрадаа седум. Илјадници се ранети, а некои населби буквално се срамнати со земја.
Во вакви случаи, светот не обрнува внимание на геополитичките конфликти и контроверзии и се нуди помош од целиот свет.
Вистина е , Иран ја одби хуманитарната помош од американскиот Стејт департмент, како што потврди шефот на Одделот за одстранување на последиците предизвикани од вонредни ситуации ситуации при Министерството за внатрешни работи на Иран, Хасан Гадами.
“Ние не веруваме дека САД го предложиле тоа во најдобра намера, бидејќи заради американските санкции за испораките на лекови за Иран моментално се нередовни“, изјавил Гадами.
Меѓутоа, Иран има голема дијаспора во светот која во САД ја мобилизираше јавноста во собирање на финансиската помош во САД, а Вашингтон уште еднаш го покажа вистинското лице на својата “исклучителност”.
Имено, американското Министерство за финансии ги блокираше сите донации што беа собрани преку Интернет за жртвите од земјотресот, што потврдува дека Хасан Гадами бил во право.
Одделот на американското Министерство за финансии едноставно ги блокираше донациите што Американците од иранско потекло собраа преку Интернет, кои симболично сакаа да им помогнат на жртвите од силен земјотрес што предизвика огромна штета во неделата и однесе 530 животи. Се проценува дека околу 15.000 домови се уништени, а 70.000 луѓе станаа бездомници и се соочуваат со неизвесна иднина.
Лекарот Тохид Најафи, жител на Детроит, за катарската Ал Џезира изјавил дека  оддел на Министерството за правда на САД му ја блокирал Фејсбук страницата што ја покрена во понеделникот за да собере пари за семејствата на жртвите и за преживеаните од земјотресот.
Наџафи истакнал дека следното утро видел дека донаторите преку интернет над 80.000 долари, а во средата уплатениот износ надминал 200.000 долари.
Меѓутоа, првиот ден од кампањата за првиот ден од кампањите за прибирање на средства, Најафи доби порака на Фејсбук со известување дека средствата нема да бидат испорачани, бидејќи компанијата мора да побара одобрение од Министерството за правда.
По иницијативата на Тохид Најафи, американската новинарка родена во Иран, Тара Кангарлу, исто така, започнала кампања за собирање средства за помош на луѓето со земјотрес.
Во првите 30 минути, донаторите платиле 2000 американски долари преку Интернет платформата “Вие се грижите”“You Caring”.
Меѓутоа, “YouCaring” брзо ја симнале страната на Тара Кангарлу, со порака дека “прибирањето финансиски средства беше суспендирано бидејќи станува збор за  земја под ембаргото”.
“Американското Министерство за финансии не дозволува нашата платформа директно да одвои средства за државата или за лице кое моментално се под режимот на ембарго”, се вели во изјавата.
Интернет платформата, исто така, ја информирала Тар Кангарлу дека партнерот за трансфер на пари, “WePay”, не е овластен да работи со Иран.
И додека од една страна ги блокира лицемерната политика на Соединетите Држави изразила сочувство со иранските граѓани и луѓето погодени од катастрофата.
Извор:LogicnoLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − 3 =

%d bloggers like this: