несреки

Застрашувачки податоци:Во светот годишно во сообраќајни несреќи гинат 1,2 милиони луѓе

Од Светската здравствена организација истакнуваат дека милиони луѓе годишно се здобиваат сериозни телесни повреди кои влијаат врз нивниот понатамошен тек на животот. Според извештајот на СЗО, околу 3.300 луѓе умираат секојдневно на патишта ширум светот.
 несрека1
Се смета дека сообраќајните несреќи се деветти во листата на причини за смртност во светот. Меѓутоа, за лицата на возраст меѓу 15 и 29 години, сообраќајните несреќи се причина за смртност број еден.
Податоците покажуваат дека годишно еден милион малолетници или млади луѓе го губат животот во сообраќајна несреќа или се здобиваат телесни повреди. Се претпоставува дека ако не се преземат мерки, сообраќајните несреќи ќе бидат на петто место до 2030 година како причини за смртност.
Според официјалните податоци, најмалку сообраќајни несреќи се регистрирани во Европа, а повеќето од нив се во Африка. Во светот стапката на смртност во сообраќајни несреќи на 100.000 е 17. Во извештајот на СЗО стои дека од 2010 до 2013 година во 79 земји во светот, бројот на жртви во сообраќајни несреќи е значително намален, а се зголеми на 68.
Годишната штета од сообраќајни незгоди на глобално ниво изнесува 518 милијарди долари. Меѓу жртвите со смртни случаи во сообраќајни несреќи, 49 проценти се пешаци, како и мотоциклистите и моторџиите.
Главни пет причини за сообраќајни незгоди се брзината, алкохолот, некористење на шлем, потоа безбедносен ремен, како и недостатокот на детско седиште.
Тие, исто така, објавија цели за намалување на бројот на загинати во сообраќајни несреќи за 1,2 милиони на 600,000 до 2020 година. Ова, меѓу другото, може да се постигне ако се направат нови напори во безбедноста на патиштата и возилата, возење во пијана состојба и непочитување на брзината.
Извор: faktorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five × 1 =

%d bloggers like this: