папа

Околу 1.500 сиромашни луѓе ќе ручаат со Папата

Папата Френсис неделава ја поминува со илјадници сиромашни луѓе од цела Европа, прво во мисиата што ја служеше во базиликата Св. Петар, а подоцна и на заеднички ручек.
Папата ги поканил верниците да не бидат рамнодушни, да не сметаат дека сиромаштијата не ги интересира.
Светиот Отец го одбележува Светскиот ден на сиромашните со шест до седум илјади луѓе, претежно од Италија, Франција, Шпанија, Германија и Полска.
Во попладневните миса, Папата имал 12 асистенти – мигранти, сиромашни или бездомници, а едно од читањата беило прочитано од страна на сирискиот бегалец.
Папата ги повика верниците да не бидат рамнодушни, да не мислат дека сиромаштијата не ги интересира, како “тоа не е моја работа, тоа е грешка на општеството”.
“Никој не е толку сиромашен за да не можам да даде нешто на друг”, изјавил Папата.
Околу 1.500 сиромашни луѓе ќе вечераат со папата во Ватикан, додека на останатите ќе им поделат храната со волонтери на неколку локации околу Рим, соопштила Светата столица.
- Сиромаштијата не е ненадејна несреќа. Тоа има причини кои мора да бидат признаени и отстранети за доброто на многу наши браќа и сестри – објавил во четвртокот папата на Твитер , откако ја посетил полската болница за сиромашни.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + seven =

%d bloggers like this: