siromastija

Во есктремна сиромаштија живеат 180 милиони деца

Најголем пад на квалитетот на животот е забележан во Јужен Судан; зголемување на бројот на смртни случаи е забележано во седум земји.

Веројатноста дека околу 180 милиони деца во 37 земји во светот живеат во екстремна сиромаштија, не посетуваат училиште или умираат од ефектите од насилните смртни случаи е поголема денес отколку што била пред 20 години, податоците се на УНИЦЕФ објавени во понеделникот.

Немирите, конфликтите, војните и лошото владеење на државите се меѓу главните причини за квалитетот на животот на секое дванаесетто дете, а во светот, според податоците на оваа организација на ОН, тие се 2,2 милијарди.
Најголем пад во квалитетот на животот е забележан во Јужен Судан, земја во која преовладува крвава граѓанска војна, а децата се далеку полоши од претходните генерации во сите три категории, пренесува агенцијата Хина.

“И додека голем број од децата од последната генерација почувствуваа подобрување на стандардот на живеење, постои и заборавено малцинство кое тоа ја заобиколило, а не по нивна вина или неспособноста на нивните родители, а тоа е чиста лакрдија”, изјавил директорот за истражување на УНИЦЕФ , и собирање на податоци и политика Лоренс Шанди.

Во повеќе од 14 земји, вклучувајќи ги Камерун, Замбија и Зимбабве, има зголемување на бројот на луѓе кои дневно живеат со помалку од 1,90 долари.

Помалку упис на деца во основни училишта е забележано во 21 земја во светот. Меѓу нив се и Сирија и Танзанија.
Зголемувањето на бројот на смртни случаи на деца под 19-годишна возраст е забележано во седум земји: Централноафриканската Република, Ирак, Либија, Јужен Судан, Сирија, Украина и Јемен. Сите наведени земји се соочуваат со трагични и крвави конфликти, потсетува Ченди.

Објавувањето на извештајот на УНИЦЕФ се совпадна со Меѓународниот ден на детето, кој се слави на 20-ти ноември. Неговата цел е да ја потсети јавноста за потребата да се заштитат децата и малолетниците од злоупотреба, насилство и разни форми на дискриминација. Целта на нејзиното обележување е подобро разбирање, прифаќање и благосостојба на сите деца.

На 20 ноември 1959 година, Генералното собрание на ОН ја усвои Декларацијата за правата на детето и во 1989 година Конвенцијата за правата на детето.
Од 20 ноември 1989 година, Меѓународниот ден на детето, инициран од Обединетите нации и нејзините специјализирани институции, се слави низ целиот свет.
Извор: агенции
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ two = 3

%d bloggers like this: