main-image-sputnik-rt-1000x555

Google му “објави војна” на Russia Today i Sputnjik

Извршниот директор на Алфабет, кој е мајка на пребарувачот Google, Ерик Шмит, изјавил дека ќе направи специјални алгоритми со што вестите од Руските медиуми Russia today и Sputnjik помалку да бидат достапни.
“Работиме на откривање и дерангирање на таквите веб места, а тоа во основа  се Русија Денес и Спутник-Russia today i Sputnjik”, изјавил Шмит на Халифакс Меѓународниот безбедносен форум во Канада.
Како што рекол, компанијата е свесна за пропагандата и се обидува да програмира систем кој ќе спречи таква содржина да стигне до поширока публика, ама дека не сака овие сајтови да бидат забранети.
Russia today  го критикуваше овој најавен потег.
Извор:cdmLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 1 = six

%d bloggers like this: