Untitled

(Видео) Изгубен замок пронајден во најголемото турско езеро

Турско езеро Ван, најголемото во таа земја, и до сега заради легендата поврзана за митско чудовиште, кое, наводно, живее во неговите длабочини, привлече голем број на посетители. Меѓутоа, истражувачите сега откриле и конкретен причина за посета на Ван – таен подводнен замок.
 
Во суштина, заради митовите за мистериозното чудовиште кое понекогаш туку така се појавува на површината, на езерото Ван во Турција тоа е она што  Лох Нес е во Шкотска, а тоа е и едно од најголемите светот чија вода не истекува.
Со Неверојатното историско откритие на дворецот под површината на езерото, уште повеќе ги заинтригирало туристите.
Студиите на истражувачите од Универзитетот Yüzüncü Yıl  покажуваат дека замокот, изграден од резан-клесан камен, стар е околу 3.000 години, долг еден километар.
Инаку, езерото е од вулканско потекло, а заради високиот процент на салинитет тоа не се замрзнува дури ни при многу ниски зимски температури.
Салинитетот влијае и на тоа дека само еден вид риба живее во Ван, ама и на постоење на посебна раса на мачки.
 
Имени, Ван мачката, познат е и како “пливачка” мачка, со бело крзно и често со очи во различни бои. По природа е весела и е заштитена, бидејќи може да се најде само во близина на ова езеро.
Извор:cdmLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = fourteen

%d bloggers like this: