14845618232578

(Фото) Црвената полумесечина на Емиратите ја започна трета фаза за помош на Рохинџа муслиманите во Бангладеш

 13598533133172
АБУ ДАБИ, 26 ноември, 2017 година (WAM) – Црвената полумесечина на Емирати, ERC, ја започна третата фаза од Програмата за помош на Рохинџа народот во Бангладеш, на претходни директиви на раководство на земјата и следењето на Х.Х. Шеик Хамдан Бин Зајед Ал Нахјан, Претставник на Владетел во Ал Дифра регионот и Претседател на ERC.
Оваа фаза предвидува дистрибуција на 14.000 пакети за храна за повеќе од 70.000 бегалци кои живеат во кампови низ градот Cox’s Bazar, во Бангладеш, покрај храната застапена е и облеката, хигиенскиот материјал и вода.
Делегација на Cox’s Bazar неодамна пристигна во Дака за да ги води операциите на организацијата и да спроведе инспекција на просторот за живеење на бегалците и да обезбеди итен одговор на нивното страдање.
“Операциите на ERC тесно се следат-контролираат и раководат  од страна на Х.Х. Шеик Хамдан и се вклопуваат во контекст на директивите на земјата за прашањето на бегалците кои пребегнаа од Мјанмар како резултат на ескалацијата на насилството”, изјави д-р Мохамед Атеек Ал Фалахи, генерален секретар на ERC , истакнувајќи дека Обединетите Арапски Емирати отсекогаш одговараат на страдањата на сите светски бегалци испраќајќи директна помош и поддршка на регионалните и меѓународните организации за бегалци.
Во Бангладеш до сега моментално пребегнати се повеќе од 600.000 бегалци, вклучувајќи и голем број жени и деца, од Мјанмар и поради тоа има значителен товар, поради што ЕРЦ не штеди напори да им помогне на официјалните власти таму да им обезбедат на овие бегалци подобри животни услови , додаде тој.
“ERC секогаш во текот на изминатите години континуирано реагираше на многу хуманитарни повици од хуманитарните организации задолжени за ова итно хуманитарно прашање”, изјави Ал Фалахи, истакнувајќи дека ERC веднаш одговори на самиот почетокот на кризата на Рохинџиите,  со овозможувајќи на помош и придонесувајќи како би се совладале неопишливите страдања на овие луѓе по нивното пристигнување во Бангладеш.
Напоменувајќи дека волонтери и екип на ERC веќе во одредена бројка се наоѓаат во Бангладеш, и тие ќе останат таму се додека се смета дека има потреба од помагање во ублажувњето на Рохинџа муслиманите.
5925550094240 6617871409974  14845618232578 29596005767573 48581950455567
WAM / Hatem Mohamed / MOHD AAMIRLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 14

%d bloggers like this: