лидериОАЕ

По повод Националниот ден на Емиратите, лидерите на ОАЕ упатија честитка до својот народ

По повод 46-тиот национален ден на ОАЕ, кој се одбележува на 2-ри декември, претседателот, неговото височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан, изјави дека раководството ќе остане на курсот што го поставија татковците на нацијата и продолжат да го продлабочуваат Духот на Унијата, која беше мотивирана од аспирациите на луѓето.
Во изјавата дадена за Nation Shield, месечниот весник на Вооружените сили, Претседателот, неговото височество Шеик Калифа, исто така, зборувал за приближувањето на “Година на Зајед” во 2018 година, што ќе трае 100 години од раѓањето на таткото-оснивач и ги повика граѓаните да ја направат година на “лојалност и припадност, како и за подобрување на креативните и иновативни практики кои овозможуваат нашата држава да стане клучен актер на регионално и глобално ниво”.
“Драги синови и ќерки на Емиратите,
 
Нека мирот, милоста и благословите на Аллах да бидат со вас.
Во овој славен ден, на кој ја прославуваме 46-годишнината од воспоставувањето на нашата држава, се молиме на Аллах Семоќниот да се смилува врз нашиот татко-основач, починатиот шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан, и на неговите браќа, ко-основачите на Унијата. Се сеќавање на се гордееме на она што тие го постигнаа, да ги земаме како инспирација и да ни бидат подтик да работиме како што тие правеле за постигнувањето на нашето единство.
Го молиме Аллах Семоќниот да им даде милост и опростување.
Драги емирќани,
Ви ја даваме нашата длабока благодарност за вашата искрена лојалност и искрена и трудољубива работа. Во ваше име, исто така, им посакуваме честитки на моите браќа: Неговото височество шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, потпретседателот и премиер на Обединетите Арапски Емирати и владетелот на Дубаи, Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, престолонаследникот на Абу Даби и заменик-врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати и нивните високи членови на Врховниот совет и Владетели на Емиратите, кои ја споделуваат својата далекусежна визија за раководење со нација, својот народ, горда на своите вредности и принципи, силен во давањето  своите достигнувања.
Нашето федерално заедништво, кое ќе го прослави својот златен јубилеј за неколку години, може да се пофали со примери на храброст, хероизам и достигнувања. Вооружени со непоколеблива упорност, нашите татковци поставија солидна основа која достави извонредни, чесни остварувања и гигантска продуктивна инфраструктура и постигнаа парадигма промени во сите сфери на животот, правејќи значајни трансформации кои го сменија текот на историјата и овозможија земјата да замине – еднаш и за сите – од ерата на поделба и мизерија. Тие го отворија патот за нашето успешен заедкој ги промовираше концептите за национално учество и гордост. Ние ќе останеме на курсот што го поставија нашите татковци и продолжуваат да го продлабочуваат Духот на Унијата, чија најава беше мотивирана од аспирациите на нашиот народ за систем кој ги обедиништво и мобилизира напорите и ги ослободува енергиите преку федералните институции кои ја играат својата улога во интегрален метод со локалните власти и во целосна координација со сите други сектори. Овој уникатен федерален експеримент стана инспиративен пример за многу земји.
Драги деца,
Додека нацијата се подготвува да ја прослави “Годината на Зајед” во 2018 година за да се одбележи 100 години од раѓањето на таткото-основач, ги покануваме сите владини ентитети и сили на заедницата да започнат со иницијативи кои ги продлабочуваат благородни вредности кои шеикот Зајед ги всади во нас како и понатаму да ги подтикнеме нашите луѓе да изградат и да дадат и да ја зголемат нивната издржливост за соочување со предизвиците. Нациите напредуваат со почитување и ценење, обесхрабрувајќи ги своите национални фигури и со посветување на вредности на солидарност и учество. Ние, исто така, ве поттикнуваме да ја направиме годината на Зајед една година за лојалност и припадност, како и за подобрување на креативни и иновативни практики кои овозможуваат нашата држава да стане клучен актер на регионално и глобално ниво.
Почитувани граѓани,
2017 година беше година на национална работа, развој и достигнувања, кои ја подигнаа нашата земја на највисокото рангирање во меѓународните економски, конкурентни и развојни индекси. Овој напредок, тешко постигнат, е доказ за вредните напори на федералната влада и локалните власти да создадат иновативна работна средина, како и пријателска клима за деловниот сектор, со цел да придонесат кон политиката на владата за диверзификација на економската основа.
Патот кон подобра иднина започнува со диверзификација на изворите на националниот приход. Кога ќе отпочнеме проекти за индустрии за обновлива енергија, вселенска технологија и индустрии за нафтени деривати; кога создаваме можности за мали претпријатија и за туризам, финансиски и логистички услуги; и кога инвестираме во човечки ресурси, ние всушност подразбираме диверзификација.
Инвестирањето во човековото битие отсекогаш било суштината на визијата за развој на нашата држава од нејзиното основање. Како резултат на тоа, нашиот фокус е главно насочен кон поттикнување и поддршка на извонредност и иновации и развивање на капацитетите и вештините на човечките ресурси на Емирати. Развојот што не е ориентиран кон човекот е осуден на пропаст. Како успешна држава веруваме дека главната задача на владата е да ги направиме луѓето среќни; нејзиниот мандат е да ја направи татковината добро место за живеење; нејзината цел е да создаде средина која ги оживува надежите, да усвојува политики кои поттикнуваат соништа, да отпочнуваат проекти кои остваруваат големи очекувања, да се вклучат во активности кои ги прават граѓаните да се чувствуваат безбедно и да уживаат во грижата, вработувањето, образованието и домувањето. Во овој поглед, ние ги цениме постојаните напори што ги направи Комитетот за следење на иницијативите на претседателот на Обединетите Арапски Емирати за да ги исполнат своите цели и тесната соработка со федералните и локалните надлежни органи за да создадат видливи резултати во развојот на инфраструктурни проекти за услуги, домување и подобрување на животниот стандард низ емиратите. Исто така, ги поздравуваме напорите што ги прави федералната влада, Сојузниот национален совет и локалните власти да ја шират културата на учество, да ги интегрираат граѓаните на пазарот на трудот, да ги градат капацитетите на ранливите и луѓето на определување, да ги искористат енергиите на младите и да ги зајакнат жените, кои денес ефикасно учествуваат во различни области на национална акција и држат највисоки политички и законодавни функции.
Драги браќа на Емиратите,
 
Нашето заедништво ја докажа нашата стабилноста на пристапот што го усвои нашата надворешна политика од основањето на државата, која се карактеризира со активна енергичност и присуство на регионални и меѓународни сцени за да им служи на нашите национални интереси, да се заштити суверенитетот на државата, да се активира GCC системот, да се унапредат напорите за арапска интеграција и да придонесат кон појава на поправеден и фер меѓународен поредок, покрај позитивното учество во секаков напор кој ја зајакнува меѓународната соработка за да се соочи со заедничките предизвици.
Нака Возвишениот и Семоќен Аллах, нё чува сите, води по чекорите на вистинскиот пат и ќе чува како вредно богатство еднинството на нацијата.
Да се надеваме на подобро како и секоја година, а нашиот народ да може да ужива во гордоста и славата што ја заслужува “.
Стои во честитката упатена по повод Националниот ден на ЕмиратитеLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− one = 5

%d bloggers like this: