сорос

ПРЕДВИДУВАЊЕ НА СОРОС: До банкрот на Русија преостануваат уште 23 дена

Иван Данилов, авторот на блогот Crimson Alter, нё потсетува  дека, според прогнозите на Џеорџ Сорос, останува уште 23 дена за целосен банкарот на Русија.
Според светскиот познат самонаречен “филантроп” и милијардер, “политички активист” и неформален лидер на “пет-тата колона” во разни земји низ светот, Џеорџ Сорос, “Режимот на Путин заради потребите да плати значителен дел од долг во странска валута и негативното влијание од санкциите ќе се соочи со банкрот“.
Меѓутоа, финансиската заштита тоа не го забалежува.  Руските обврзници уживаат добра побарувачка, и покрај ризиците од санкциите, а стапката на рубљата не приближно не е кон бакновниот стечај.Цената на осигурувањата на суверените обврзници на Руската Федерација, изразени преку т.н. “кредитни стандардни размени”, релативно е ниска, околу 130 базични поени, односно нешто послабо од Италија и подобро од Бразил, што исто така не е вклопува со прогнозата на Сорос.
Да, да бидеме поштени, треба да се напомене дека американскиот милијардер не предвидел точниот датум на рускиот банкрот, бидејќи рече дека тоа ќе се случи во 2017 година. Значи, да се остварат неговите предвидувања, остануваат уште 23 дена. Меѓутоа, колку е малку веројатно дека тоа ќе се случи, може да се зборува за причините поради кои Џорџ Сорос, познат како “човек кој скршил Англиска банка”, не успеа да победи и на рускиот фронт.
Соросовата прогноза за “банкрот на режимот на  Путин во 2017 година”, со наводна можноста на спасување на Европската унија преку масовна миграција, беше веста која одекна на руските и странските медиуми. Најголемиот дел од Мудростите на Сорос ги објави британскиот The Guardian во февруари 2016 година.
Американскиот тајкунски берзански шпекулант, со ова тврдење, се обидел да внесе паника во европската публика и му требала апокалиптична слика на Русија која стои на прагот на непосредна економска катастрофа.
ФОТО: Путин
Понато Сорос преку неговите послушни во невладините организации и медиумите  европските читатели ги уверуваше дека руската економија е на раб на пропаст, а Путин е поголема закана за Европа од терористите на исламската држава. Посебно знаковити биле толкуваања дека Путин всушност стои зад рецесијата што ја потресе Европската унија, иако големиот егзодус во 2014 беше договорен и испланиран од страна на William Lacy Swing, генерален директор на Меѓународната организација за миграции (IOM), и Michael Diedring, секретар на Европскиот совет за бегалци и азиланти (ECRE). а, финансиска поддршка била обезбедена преку соросовите невладини организации, кои беа вклучени во масовно нелегално внесување на имигранти во земјите на ЕУ.
Народно, не треба да се заборави ниту дека овие големи “хуманисти” претходно создадоа предуслови за бегство на милиони луѓе, чии земји беа уништени од воен агресија на западните земји или неоколонијалниот грабеж.
Меѓутоа, не потценувајте ја Џорџ Сорос, чија војска на платеници во институциите, невладините организации и медиумите може да влијае на јавното мислење и за автор на имигрантската криза да ја прогласи Москва. Оваа приказна служи за европејците да почнат да веруваат дека блискоисточните имигранти и терористи ги преплавуваат европските градови како дел од планот на рускиот претседател кој сака да ја уништи Европската унија, но тоа мора да се случи пред претходно најавениот банкрот на Русија.
За јавното мислење на Западот, одгоено на Холивудските филмови со архетипични луди злосторници кои никогаш немаат логична мотивација, аргументите на американскиот милјардер и псевдофилантроп можат да бидат убедливи. Сорос се кладеше (обложуваше) на замајување на јавноста, ама погреши во проценката и економските изгледи на Русија.
Првата грешка може да се нарече дури и класична. Во својата анализа не предвидел ниту најмала веројатност дека Русија не само што нема да “заглави” во Сирија, туку ќе успее да ги разруши Соросовите сириски сојузници во рекордно време.
Поради успехот на руската воена интервенција, сириската криза за Москва од проблем се претвори во извор на дополнителни приходи. Без очигледни победи во Сирија би било невозможно да се убедат земјите од групата ОПЕК да соработуваат тесно со Кремљ, па дури и ако Белта куќа на тоа силно спротивстави.
Тезата за тоа дека “Истокот ја почитува само силата” звучи банално, но тоа не значи дека во неа нема дел од вистината. Затоа, не смее да се заборави дека главната причина за моменталното зголемување на цената на нафтата не е толку последица на дипломатски труд, иако и тој исто така одигра важна улога, колку што е последица на правилното и ефикасно користење на силите во Сирискиот конфликт.
Друга грешка на Сороса е дека ја потценил руската економија и управувачката елита во земјата.
Неговата верзија на развојот на настаните се базира на претпоставката дека руската влада ќе изврши неколку катастрофални грешки во монетарната и буџетската политика. Згора на тоа, сценариото Сороса се базира на предвидувањата дека Русија ќе биде изолирана или дека ќе биде изолирана од светскиот финансиски пазар. Тоа не се случи.
Во текот на времето кое помина од објавувањето на Соросовата прогноза, руските резерви на злато се зголемија, а големите побарувања на странски инвеститори за руските обврзници беа непријатно изненадување за западните аналитичари.
Руско пазарот не успеа да се изолира, туку стана привлечен, не само за оние кои сакаат финансиски средства. Доволно е да се спомене изградба на новата фабрика на “Мерцедес” во предградието на Москва и желбата на “Фолксваген” за купување удел во ГАЗ Групацијата. Тоа е доказ дека европската деловна заедница верува во руското стопанство и очекува негова раст, а не колапс.
ФОТО: Злато Русија
Трета грешка Сорос е онаа најважната и таа ја рефлектира суштината на колективното неразбирање на Западот при проценката на душата на рускиот народ.
Џорџ Сорос во своите предвидувања пишува: “Претседателот Путин е популарен, а таа популарност и понатаму е висока, но таа е базирана на социјален договор, кој од власта бара зачувување на финансиската стабилност. Меѓутоа, постојаниот пад на животниот стандард поради западните санкции и падот на цената на нафтата ќе доведе до притисок на власта. “Потоа Сорос расправа за неминовната криза на” режимот на Путин “.
Како што објаснува Иван Данилов, влијателниот американски финансиер погрешил, што типично за новајлиите кои не го познаваат рускиот социјален договор, а ако и го прочитаат до крај, дури тогаш нема да разберат ништо.
Неофицијалниот општествен договор, кој е во стварност склучен меѓу народите на Руската Федерација и претседателот, секако, има одредени економски параметри, но тие не се негова главна компонента.
“Основна одговорност на раководството на земјата е да се заштитат руските национални интереси и достоинство на рускиот народ пред надворешни закани и од надворешни вмешување, вклучувајќи ги и оние сили кои го претставуваат г. Сорос. Велат дека е историја на учителка, ама да не нё научи на ништо и луѓето секогаш од ново постојано да ги повторуваат стари грешки. Оценката на работата Владимир Путин укажува на фактот дека оваа правило има барем една измена и во последните децении руското општество дошол до заклучок дека луѓето кои својата чест ја продаваат за парче шунка неизбежно остануваат и без шунка и без наследство “, пишува Иван Данилов.
Во 1993 година, набрзо откако Џорџ Сорос ја заработи првата милијарда, сериозно изјави дека се чувствува како бог. Неговите зборови ги пренесе британскиот The Independent.
“Тоа е еден вид на болест, кога се сметате за бог, створител на сё, ама јас сега се чувствувам пријатно, затоа што така почнав да живеам”, ваквата изјава на Сорос, ја пренесува The Independent во изданието од 2.јуни 1993 година.
“Руско општество има најдрага интелектуална забава, а за да се разговара за тоа дали постои некој посебен” руски пат, а ако постои, каква е неговата бит. Настаните во последниве години покажуваат дека суштината на “посебниот руски пат”, иако со векови е така, е на колена да ги фрли сите оние кои себе си се сметаат за богови “, заклучува Иван Данилов.
Извор:logicnoLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 4 = twenty four

%d bloggers like this: