15114603626640

OAE донираа 55 милиони дирхеми за поддршка на образованието во Газа

АБУ ДАБИ, 10 декември, 2017 (WAM) – Обединетите Арапски Емирати донираа AED 55 милиони за поддршка на образованието во Газа, во соработка со Агенцијата за помош на ОН за палестински бегалци на Блискиот Исток, UNRWA.
Емиратите потпиша договор со UNRWA во вредност од 40,4 милиони AED или 11 милиони американски долари и трипартитен договор за соработка меѓу Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка, MoFAIC, UNRWA и Фондацијата Dubai Cares  за чекови во вредност од 14,6 милиони AED или 4 милиони долари за поддршка на образовните програми на агенцијата на ОН во Газа, со цел да се гарантира континуиран пристап до образование за локалните студенти во соодветни училишта на UNRWA.
 2
Договорите биле потпишани од страна на Султан Мохамед Ал Шамси, помошник-министер за надворешни работи и меѓународна соработка, Франсоа Ванни, директор за надворешни односи и комуникации при UNRWA, и Тарик Ал Qaraq, извршен директор на Dubai Cares  Фондацијата.
Двата договори имаат за цел да ја поддржат стратешката цел да осигураат дека се опфатени барањата-потребите на разни образовни програми за палестинските деца-бегалци во Газа за учебната година за 2017-2018 година, што ОАЕ ги разгледува дел од залагањата што го направи за време на “Меѓународната конференција “Cairo International Conference on Palestine – Reconstructing Gaza””во октомври 2014 година.
Ал Шамси изјавил дека грантот на Емирати ќе го промовира и помогне  образовниот процес во Газа, вклучувајќи го и развојот на наставните програми и вештини, преку обезбедување на различни едукативни материјали за околу 15.173 палестински деца-бегалци. Грантот, исто така, има за цел да и овозможи на UNRWA да обезбеди безбедна образовна средина за децата бегалци, со тоа што нивните училишни објекти ќе бидат чисти и здрави, додал тој.
Грантот, исто така, ќе обезбеди канцелариски материјал, училишни ташни и материјали за сите палестински деца-бегалци, истовремено ќе се поддржуваат и нивните семејства, преку покривање на дополнителни финансиски трошоци на почетокот на секоја учебна година.
“Обединетите Арапски Емирати обезбедуваат поддршка и помош за палестинските бегалци, бидејќи веруваат во важноста на образованието во создавањето на подобра иднина за палестинските студенти. Ќе продолжиме да соработуваме со нашите партнери за да ја обезбедиме потребната поддршка и да ги заштитиме правата на палестинските деца на образование , и со нетрпение очекуваме да ги зајакнеме нашите заеднички напори во справувањето со итни хуманитарни проблеми “, продолжил Ал Шамси.
“Би сакал да им се заблагодарам на Владата на Обединетите Арапски Емирати и Фондацијата Дубаи” Забава “за нивната великодушна донација за програмите на UNRWA, кои ќе обезбедат основни образовни, здравствени, релјефни и социјални услуги за повеќе од 5,3 милиони палестински бегалци во Јордан, Сирија, Либан, Газа и Западниот Брег, вклучувајќи го и Источен Ерусалим “, рече Ванни.
“Обединетите Арапски Емирати беа меѓу првите земји три последователни години да се заложи дополнителна поддршка, што му помогна на UNRWA да го исполни својот хуманитарен мандат за палестинските бегалци. Ние се уште треба да се соберат 61 милиони долари во текот на следните недели за да се обезбеди континуитет на нашите услуги и одржување стабилност во регионот “, додаде таа.
 2
WAM / Nour Salman / MOHD AAMIR

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × = sixteen

%d bloggers like this: