ердоган-лајк

СТРЕЛОВИТ РАСТ: Турската економија пораснала за 11%

Турската економија во третото тромесечје порасна за 11,1 отсто, а столб бил силниот предизвик и динамичниот градежен сектор, покажаа денес објавените официјални резултати.
Растот на активноста дури е и над предвидувањата на пазарот, која очекувала раст од 10%. Во првото тромесечје, турската економија порасна за 5,3 отсто, а во втората за 5,4 отсто во споредба со истиот период минатата година, покажуваат ревидираните податоци.
Според официјалните податоци на Турскиот институт за статистика (ТИИК), силното забрзување на активностите било поттикнато од градежниот и услужниот сектор, како и наглото забрзување на извозот.
Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган минатиот месец изјави дека “никој не треба да биде изненаден” ако растот на турската економија во 2017 година изнесува околу седум проценти.
Министерот за економија, Нихат Зејбекчи, изјави дека Турција го урна рекордот во извозот во јули и го освои третото место меѓу првите 20 економии во светот, со нивото на економски раст во првиот квартал од 2017 година.
“Сигурно ќе ја постигнеме целта за влез во првите десет најразвиени економии во светот и првите три економии во Европа”, изјавил министерот Зујбекчи.
Закрепнувањето на турската економија беше првенствено поттикнато од извозот, а особено од извозот на моторни возила во земјите на ЕУ.
Податоците на Еуростат покажуваат дека Турција доби најголем удел на пазарот за извоз на моторни возила во Европа во 2016 година.
Минатата година ЕУ регистрираше увоз на моторни возила во вредност од 77 милијарди евра, од кои 20 отсто или 15 милијарди евра беа од Турција.
Турција ја следат: Јапонија со извоз од 19%, САД (14%), Јужна Кореја (10%), Кина (8%), Јужна Африка (5%), Тајван (4%), Мексико и Тајланд (по 3%) и Индија (2%).
Вредноста на извозот на автомобили од Турција на пазарот на ЕУ во 2012 година изнесуваше 8 милијарди евра, во 2013 година, 9 милијарди евра, а во 2014 година, 10 милијарди евра.
Во последните две години, Турција забележа значително зголемување на вредноста на извозот на моторни возила, што во 2015 година изнесуваше речиси 13 милијарди евра, а претходната година, 2016 година, 15 милијарди. Растот на извозот е евидентен, а во 2017 година би можел да достигне 17 милијарди евра.
Овој пораст ги изненади економистите кои го проценуваат растот на турската економија за првиот квартал од 3,8%.
Министерот за економија Зејбекчи рекол дека турската економија бележи повисок раст од 23-те земји на ЕУ.
Министерот за финансии, Наци Агбал, истакнал дека индикаторите на турската економија се резултат на финансиски стимулации на турската влада, со кои се поддржа инвестициите, производството, извозот и вработувањето.
Во изминатите дваесет години турската економија доживеа вистински бум. Со исклучок на двете лоши години, 2008 и 2009 година, кога светот беше во средината на финансиската криза, Турција растела со просечна годишна стапка од речиси 6 отсто. Земјата е спасена од хиперинфлација, а денес таа е 17-та најголема светска економија.
Во последните десет години, Турција го утростручила БДП-то, што изнесува 861 милијарда долари, или 11 илјади долари по жител.
Позитивните повеќегодишни трендови беа прекинати во 2014 поради војната во регионот, така што растот беше скромен – само 3 отсто годишно, што беше уште подобро од просекот на ЕУ, но далеку под турските амбиции.
Извор:SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 − = three

%d bloggers like this: