rakna dojka

Револуционерен начин на лечење на ракот на дојката, со помош на дериват на холестерол

Во Центарот за истражување на ракот во Тулуз, Франција, тим на истражувачи откриле ветувачки начин за лекување на рак на дојка во иднина. Тоа е дериват на холестеролот кој може да ја блокира прогресијата на туморот.
Секоја година, во Франција се дијагностицираат повеќе од 54.000 нови случаи на рак на дојка. Таа е најчестата форма на рак кај жените. Во истражувачкиот центар за рак во Тулуз, тим од истражувачи на тема “Метаболизмот и терапевтските иновации на холестеролот” неодамна објави откритие кое би можело да дозволи нов револуционерен начин за лекување на рак на дојката.
Истражувачите откриле дериват на холестеролот со антитуморни својства на Дендогерин А (ДДА). Ова всушност може да ја блокира пролиферацијата на туморските клетки, особено карциномот кои се нарекуваат “тројно негативни”, што претставува околу 15 до 20% од сите видови на рак, особено за младите жени и за кои конвенционалните третмани не даваат резултати.
Присутен во здравите клетки, овој дериват на холестеролот се трансформира во клетките на ракот во нова молекула наречена OCDO (6-оксо-холестан диол-6-oxo-cholestane-diol), која помага да се пролиферираат туморските клетки. Било неопходно да се разбере што е корисно за оваа трансформација, така што истражувачите откриле дека станува збор за еден од ензим.
“Видовме како можеме да го блокираме, создавајќи различни OCDO стратегии кои овозможуваат прогресија на туморот. Со ова отвораат терапевтски можности за оние видови на рак, каде што постои голема количина на овој ензим, како што е “тројно-негативниот” рак на дојка, за кој денес не постои таргет третман “, вели хемичарот Марк Поаро. Откритието беше објавено во списанието PNAS.
Идентификација и механизамот се откриени и докажани. Сега е можно да се премине на клинички испитувања, кои треба да започнат во наредните две години со медицински тимови од Универзитетскиот институт за рак. “Ова е во интерес на Oncopole. Настрана од истражувањето, тесно соработуваме со лекарите кои се во контакт со пациентите, правејќи ги поефикасни и побрзи “, вели Марк Поаро. Новиот режим на третман ќе биде достапен за неколку години.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 5 =

%d bloggers like this: