сад војска

Пентагон сака да задржи контингент во Ирак – Поголемиот дел на Ирачаните сакаат Американците да си заминат

САД започнаа со активни преговори со ирачките власти за зачувување и проширување на присуството на американската војска во Ирак и по поразот на терористите на “Исламската држава”.
“Двете земји сакаат да го избегнат повторувањето на настаните во 2011 година, кога САД ги повлекоа своите сили од Ирак. Ова беше направено откако терористите на Ал Каеда беа ослабени и намаленото ниво на насилство во таа земја од Блискиот Исток. Сепак, три години подоцна, пред нападот на милитантите на Исламската држава, ирачката армија се распадна “, пишува USA Today, повикувајќи се на високи извори во политичкото и военото раководство на земјата.
Во моментов, воениот контингент на САД во Ирак има околу 5200 војници и офицери.
“Кој дел ќе остане, ќе мора да одлучи Ирачката влада”, пишува американскиот весник.
Се претпоставува дека преостанатите американски војници во Ирак треба да бидат ангажирани во обуката на локалните безбедносни сили, помош во собирање разузнавачки информации и планирање на операции.
Сепак, властите во Багдад и премиерот неодамна се судрија со високи американски официјални лица, дури и со државниот секретар, Рекс Тилерсон, кој барал да се разоружаат мнозинските шиитски сили на Шиит Хашд ал Шааби, кои, после распаѓањето на ирачката армија во 2014 година, ја организираа одбраната на земјата и учествуваа во сите операции за ослободување на терористички операции на ИСИЛ. Освен тоа, благодарение на овие сили, централните власти во многу краток период ги ослободија контроверзните области што ги окупираа ирачките Курди и го осуетија исходот од референдумот за независност на ирачкиот Курдистан.
Ирачките шиитски сили, блиски до Иран, а што и не го кријат, Ирак е ослободен од терористи, а Курдите се враќаат на уставните граници на нивниот автономен регион во северниот дел на земјата. Тие се под директна команда на премиерот Хајдер Ал-Абади и тој јасно изјави дека нема да ги разоружа и нема да ги одведе луѓето од Ирак, бидејќи овие борци се ирачки граѓани.
Силите на Хашд ал-Шааби, чие политичко крило има голем број пратеници во ирачкиот парламент, побараа американските сили да ја напуштат земјата, бидејќи повеќе нема потреба од нивно присуство во Ирак, особено по поразот на терористите на Исламската држава низ ирачката територија.
Одлуката за евентуално задржување и големината на контингентот на САД, како и активностите што треба да ги спроведе, ќе биде предмет на преговори, но веќе е јасно дека ќе бидат исклучително тешки за американската страна.
Извор:logicno
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− eight = 1