Jamal-LNG-Total-940x560

Гасни игри, Рускиот гас преку Велика Британија оди за Азија

Првата испорака на течен природен гас во четврток, 28 декември, беше доставена до Велика Британија. Гасот беше преземен во руската фабрика Јамал-ЛНГ-Yamal-LNG и најверојатно ќе биде пренасочен кон Азија, објави на својата веб-страница минатата ноќ Фајненшл тајмс, повикувајќи се на свои извори.
“Фајненшл тајмс” пренесува дека “рускиот гас ќе биде предаден на друг танкер за складирање во други делови на светот, најверојатно во Азија. “
Весниците, исто така, ги цитираа вработените во компанијата National Grid на островот Green,кој потврди дека испорачаниот руски гас не влезе во британската дистрибутивна мрежа за дистрибуција на гас.
Фајненшал тајмс, исто така, истакнува дека “фактот дека гасот произведен во една руска фабрика не влезе на британскиот пазар покажува дека Велика Британија има доволно резерви од други локации и дека ЛНГ-то може да придонесе за зголемување на цените на бензинот на главните азиски пазари”.
Националната Green компанија одбила да ја коментира ова информација, повикувајќи се дека станува збор за деловна тајна.
 Yamal LNGПотсетуваме дека танкерот “Кристоф де Маргарие” со првата пратка на течен гас од комплексот Џамал-ЛНГ исплови на 8 декември во присуство на рускиот претседател Владимир Путин. Официјалниот купувач на течниот гас беше Малезиската компанија Петронас, меѓутоа и тогаш, наместо Азија, танкерот замина за Велика Британија, каде бил продаден.
По несреќата во австрискиот Баумгартен и неуспехот на гасоводот во Северното Море и на платформата во норвешкото поле за гас, цените на гасот скокнаа нагло. За неколку дена тие се зголемија за 23% и извезенио плин се порадавл по цена од 350 долари за илјада кубни метри.
Покрај тоа, поради географската положба и огромен капацитет кој обезбедува безбедни испораки, комплексот Jamal-LNG привлечен е за приватните фирми за гас, а јавноста во некои земји е во голема мера не е запозната за тоа чиј гас купува и користи.
Извор:logicnoLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 3 = three