gas tanker

Рускиот гас (ЛНГ) оди за САД -За стручњаците тоа не е ништо чудно бидејќи “бизнис си е бизнис“

Рускиот весник Комерсант потврдува дека танкерот “Gaselys” од француската компанија “Engie” ќе превезе течен гас од британското пристаниште Грин на американскиот терминал Еверет ЛНГ-“Everett LNG “, , кој се наоѓа во близина на Бостон.

Според неколку новински дописници, “Gaselys” пренесува гас со руско потекло. Танкерот треба да пристигне во САД на 22 јануари, додава Комерсант. Ова е прва увозна пратка која ќе дојде во терминалот “Everett LNG” од 2014 година.

Се известува дека танкерот дошол на утовар во британското пристаниште веднаш откако во пристаништето Green кон крајот на декември, танкерот “Christophe de Margerie” ја растоварил првата пратка на рускиот природен гас преземен на терминалот “Jamal-LNG”во северна Русија.

Првично, руската компанија “Новатек” планирала да  испрати прва испорака на течен руски гас на азискиот пазар, а потенцијалниот купувач била кинеската компанија CNPC. Тогаш директорот на компанијата Леонид Михелсон изјавил дека првата пратка ќе биде испратена до компанијата ќерка “Novatek Gas & Power Gmbh”. Подоцна, беше кажано дека гасот ќе биде доставен до малезискиот “Петронас”.

“Фактот дека краен купувач е” Engie “се објаснува така да компанијата има резервирани капацитет за регасификација на американскиот терминал“Everett LNG” за 6,9 милијарди кубни метри годишно”, пишува весникот.

“Jamal-LNG” е проект од фабриката за снабдување и испорака со природен гас на наоѓалиштето Јужно Тамбејско. Акционерите се руски “Новатек” со 50,1 %, францускиот “Вкупно” со 20 %, кинескиот CNPC со 20 % и “Фондацијата Пат” со 9,9 % учество. Производството на течен природен гас во првата производна линија започна во декември 2017 година.

Jamal LNG - Total

ФОТО: Џамал ​​ЛНГ

Сегашната ситуација не треба да се гледа како на долгорочен тренд, туку како последица на исклучително ладна зима во Америка и поповолни цени на рускиот гас во споредба со онаа на САД. Сепак, високите цени за североисточниот дел на Соединетите Американски Држави може да потрае некое време додека не се зголеми температурата, но од друга страна, количината на природен гас во складиштето во САД брзо се намалува. Вкупното ниво на залихи опадна на најниско ниво од 2009 година.

“Гаспром е подготвен редовно да извезува гас во САД. Останува само да се почека за прифатлива цена, а таа, мислам дека е зад аголот “, изјавил Александар Медведев, заменик извршен директор на управниот одбор на Гаспром во 2011 година, но рускиот” Новатек “, кој условно е речено” внатрешен конкурент “Гаспром.

Гаспром сé уште планира да обезбеди гас од САД од проектот Штокман, кој исто така бил фаворизиран со релативно кратки транспортни рути низ северниот дел на Атлантикот. Меѓутоа, револуцијата од шкрилци во Америка ги откажа овие планови и САД од увозник се претвори во еден од најголемите извозници на гас во светот.

“Испораката на рускиот гас од комплексот “Jamal-LNG”во САД не стана тренд, но јасно илустрира поголема глобализација на пазарот на гас”, вели Џејмс Хендерсон од Оксфордскиот институт за енергетски студии.

“Во оваа смисла, дури и ЛНГ оди таму каде што има потреба од побарувачка. Ова може да биде “извор Б” помеѓу трговците, особено во зима, кога е тешко да се најде снабдувач, па често соработуваат географски блиски земји. Но, ние исто така ја имаме ситуацијата со испораките на норвешкиот ЛНГ во Велика Британија и Шпанија, но потоа гасот се транспортира и транспортира до Азија, која одамна е позната “, ркол Џејмс Хендерсон.

Всушност, ситуацијата е доста едноставна. По потреба или заради обезбедената добивка во препродажба во трети земји, секој од секого ќе купува гас по поволна цена и ако секогаш има сигурност во снабдувањето, а рускиот комплекс “Jamal-LNG” е дизајниран само за тоа.

Значи, дури и ако некогаш се изгради треминалот  “LNG Krk”, никој не може да гарантира дека американскиот, британскиот или било чиј  течн гас нема да биде од Русија или трети земји, во зависност од тоа кој се продава на најповолни услови.

Извор:Logicno
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − 3 =