20 C
Struga
Sunday, May 29, 2022

Шемоски: „Прв круг, па втор круг… Македонија помеѓу круговите пак на раскрсница“

Прв круг, па втор...предвремени...сиромаштија...Македонија помеѓу круговите пак на раскрсница Тешко е да се биде политички коректен и објективен во општество каде што секој облик на...

Љубљана: Промоција на книгата “Окултизам, религија и политика“ од авторот М-р Мухамед Шемоски

Една од моите задачи кои и самиот јас си ги поставив, имајќи го во предвид моето долгогодишно искуство, одлучув да напишам книга преку која...

Шемоски: „Богати медиуми, сиромашна демократиjа“

Медиумите ce како средства за друштвено соопштување и нивното разбирање е прилично сложен поим, како систем за инфoрмирaње, кои служат за дисеминација на вести...

Шемоски: „Ми’раџ – Од најголемо воздигнување до потполна покорност“

Историскиот контекст на Ми’раџот пред сѐ, треба да ги опфаќа покрај другото и општествените, економските и социјалните околности во периодот кои го поминуваа малобројните...

Шемоски: За мртвите сѐ најдобро а за живите кој како ќе стигне.

Човекот како супериорно суштество е обдарен со еден благодет за кој многу ретко или скоро никако не е заблагодарен, а тоа е говорот. Неблагодарноста...

ШЕМОСКИ: Хиџра – нова парадигма на цивилизацијата

Патот на човековото постојување некако е составен од Хиџра.  Уште од езелот (праискон) кога се создадени нашите души па потоа пратени на овој свет...

ШЕМОСКИ: „Ислам, демократија и политика“ (втор дел)

  Втор дел. Исламот поседува посебен поглед на политиката и на власта, кои е утемелен на начелата кои се прифатливи за исламот, а после се...

Шемоски: „Оние кои ги избравме немаат моќ, а оние кои имаат моќ ние не...

Изразувајќи ги своите ставови и изнесувајќи ги јавно своите мислења, луѓето знаејќи или не, користат политички идеи и термини. Секојдневниот јазик е преполн со...

Шемоски: Додека парите зборуваат, вистината молчи

Навистина паднавме во историски глобален процес на општа криза, соочување и конфронтација на капиталистичкиот империјализам и хегоминизмот. Живееме во „општество на ризик“, како што...

Колумна на Шемоски: Рамазан за некого, Бајрам за сите

Рамазан за некого, Бајрам за сите Ќе го паметиме овој Рамазан со големото искушение што нè снајде. Бевме соочени со мал, со голо око невидлив...
error: Alert: Content is protected !!