17 C
Struga
Monday, September 27, 2021

Шемоски: За мртвите сѐ најдобро а за живите кој како ќе стигне.

Човекот како супериорно суштество е обдарен со еден благодет за кој многу ретко или скоро никако не е заблагодарен, а тоа е говорот. Неблагодарноста...

ТКНЦ Румелија на Меѓународен Симпозиум во Измир Турција (1-2 март)

Почитувани! Bе известуваме дека на 1 и 2 март о.г. во Измир Р. Турција ќе се одржи Меѓународен научен симпозиум на кој ќе настапи...

Шемоски: „Оние кои ги избравме немаат моќ, а оние кои имаат моќ ние не...

Изразувајќи ги своите ставови и изнесувајќи ги јавно своите мислења, луѓето знаејќи или не, користат политички идеи и термини. Секојдневниот јазик е преполн со...

Свадби за Гинис.. ама без традиција или “ Свадбен фестивал“

Еве, заврши и оваа годинешна сезона на нашите свадби. Ново за оваа година е тоа што оваа свадбена сезона наликуваше како фестивал (свадбен)... Имаше натпреварувања...

Љубљана: Промоција на книгата “Окултизам, религија и политика“ од авторот М-р Мухамед Шемоски

Една од моите задачи кои и самиот јас си ги поставив, имајќи го во предвид моето долгогодишно искуство, одлучув да напишам книга преку која...

Колумна на Шемоски: Рамазан за некого, Бајрам за сите

Рамазан за некого, Бајрам за сите Ќе го паметиме овој Рамазан со големото искушение што нè снајде. Бевме соочени со мал, со голо око невидлив...

Шемоски: „Богати медиуми, сиромашна демократиjа“

Медиумите ce како средства за друштвено соопштување и нивното разбирање е прилично сложен поим, како систем за инфoрмирaње, кои служат за дисеминација на вести...

Шемоски: Додека парите зборуваат, вистината молчи

Навистина паднавме во историски глобален процес на општа криза, соочување и конфронтација на капиталистичкиот империјализам и хегоминизмот. Живееме во „општество на ризик“, како што...

Шемоски: „Ми’раџ – Од најголемо воздигнување до потполна покорност“

Историскиот контекст на Ми’раџот пред сѐ, треба да ги опфаќа покрај другото и општествените, економските и социјалните околности во периодот кои го поминуваа малобројните...

ШЕМОСКИ: Хиџра – нова парадигма на цивилизацијата

Патот на човековото постојување некако е составен од Хиџра.  Уште од езелот (праискон) кога се создадени нашите души па потоа пратени на овој свет...
error: Alert: Content is protected !!