Обединетите Арапски Емирати, претставени од Емирати Црвената полумесечина, ЕРЦ, во текот на јуни обезбеди хуманитарна помош во провинцијата Ходеидах, за да ги поддржат Јеменците и да им дадат олеснување од нивните борби како резултат на нехуманите практики на милициите на Хути, поддржани од Иран.تنفيذا لتوجيهات رئيس الدولة ..
ЕРЦ беше исто така присутно во областите со висок ризик на брегот на Црвеното Море, за да побараат итна и непосредна помош на луѓето од ослободените области, при што беа обезбедени кошници за храна и засолништа. Специјалистичките тимови продолжија да ги отстрануваат нафтените мини Houthi и IEDs засадени низ патиштата на гувернерот и цивилните населени места.
Помеѓу 20-ти јуни и 5-ти јули Обединетите Арапски Емирати обезбедија 9.900 пакети со храна низ 13 ослободени окрузи Ходидах. Повеќе од 69.300 луѓе – 49.500 деца и 9.900 жени – добија корист од иницијативите. Иницијативите на ЕРЦ опфаќаа обезбедување на засолништа – мрежи за постелнина и ќебиња – покрај лекарите и медицинските сестри за поддршка на раселените семејства.
Овие напори ја одразуваат улогата на арапската коалиција предводена од Саудиска Арабија за враќање на легитимноста во Јемен и со активно учество на Обединетите Арапски Емирати за обезбедување на помош и итни потреби на луѓето од Ходида и соседните провинции и олеснување на страдањата предизвикани од терористичките милиции во Хути во текот на изминатите три години.تنفيذا لتوجيهات رئيس الدولة ..
Директивите на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан за активирање на хуманитарниот мост за Ходиида ги нагласува двостепените воени и хуманитарни операции од Обединетите Арапски Емирати во гувернерот и другите ослободени провинции.
Органот за помош на Обединетите Арапски Емирати има развиено интегриран план за давање поддршка за помош на обесправените во сите области на провинцијата, и покрај големината на ризикот, бидејќи овие области продолжуваат да бидат сведоци на нападите од милициите на Хути.تنفيذا لتوجيهات رئيس الدولة ..
Планот на ЕРЦ за поддршка на хуманитарната ситуација во Ходидах вклучува неколку фази, почнувајќи со операции за итна помош и обезбедување на потреби, особено што провинцијата е сведок на сериозен недостиг поради грабежите на меѓународните конвои за помош од милициите на Хути.تنفيذا لتوجيهات رئيس الدولة ..
Во втората фаза, планот се обидува да ја рехабилитира инфраструктурата во здравството, образованието и комуналните услуги, а потоа да прерасне во реконструкција на витални развојни проекти.

Извор:WAM / Рола Алгул / Нур Салман