Турската лира се зајакна на ниво пред големиот пад – Во критичен момент реагира Катар

0

Изгледа дека интервенцијата на Народната банка на Турција и објавените мерки на Ердоган и неговата влада ја стабилизираа турската валута и денес девизниот курс се зголеми на 5,79 турски лири за еден долар. Потсетуваме дека на крајот од минатата недела, курсот го проби нивото на предвидениот банкрот од 7 лири за еден американски долар.
Најголем дел за закрепнување на турската валута придонесе одлуката на Катар да инвестира 15 милијарди долари во закрепнувањето на турската економија, што можеби се смета за политичка, а не за економска одлука на Доха.

Турската валута зајакна во однос на доларот на 16 август, а девизниот курс отиде околу 5,75 долари за долар ова утро. Министерот за финансии ги убеди странските инвеститори дека турската економија е стабилна и дека Катар има голема заслуга за тоа.
Лирата забележа огромен пад во последниве неколку недели, и за долар се давало 7,24 турски лири, што е резултат на дипломатскиот и трговскиот конфликт со САД.
Вашингтон воведе санкции и тарифи за Турција, наводно поради продолжување на притворот над американскиот пастор, додека Турција возврати со 500 милиони долари во царината за дел од увозот на САД и бојкот на американските електронски производи.
Валутата се опорави откако властите презедоа чекори за да помогнат во ликвидноста на банките и да ги ограничат трансакциите за размена.
Најавата дека Катар ќе инвестира 15 милијарди долари во турската економија ги растера стравувањата кај инвеститорите и Ердоган може да каже дека ја добива оваа битка. Но, војната со Вашингтон останува, бидејќи портпаролката на Белата куќа Сара Сандерс изјави дека санкциите и обичаите ќе останат во сила дури и ако Турција го ослободи Пасторот Ендрјус Брансон.
“Царините кои САД и`на Турција од интерес се за нашата национална безбедност и тие не беа одмазда за свештеникот Брунсон”, изјавила Сара Сандерс.
Извор:Хуриет