Анкара: Претседателот Ердоган денес ја отвори најголемата болница во Европа

0

(Дубаи – Портал) Со почнувањето со целосен капацитет на здравствениот кампус, дневно се очекува да бидат примени околу 30 илјади пациенти

По свеченото отворање од страна на претседателот Реџеп Тајип Ердоган, Анкара се стекна со најголемата Градска болница во Европа.

Градската болница во Анкара е 9-та по ред градска болница по оние што беа отворени во Јозгат, Мерсин, Испарта, Адана, Кајсери, Елазиг, Ескишехир и Маниса.

Според претпоставките, со почнувањето со целосен капацитет на здравствениот кампус, дневно се очекува да бидат примени околу 30 илјади пациенти.

Во болницата чиј вкупен капацитет на легла изнесува 3 633 се планира да се извршат најспецифични операции во Турција. Болницата има високи стандарди на хигиена и 131 операциона сала согласно меѓународните стандарди.

Министерот за здравство Фахретин Коџа во говорот на свеченото отворање на Градската болница на Анкара во населбата Билкент рече дека се решителни градските болници да ги искачат на ниво на светско позната марка.

Mahir Demşoski