(Дубаи – Портал) – Ако ви се случи да се најдете во централниот дел на Анадолија на периферијата на Сивас, ќе видите необично обликувани карпи кои изгледаат како да им пркосат на гравитацијата. Се наоѓа во квартот Сивас во Кангал. Овие фазни карпи го привлекуваат вниманието на локалното население, како и на туристите.Ова место стана толку голема сензација, што луѓето почнаа да сочинуваат приказни и теории за тоа како овие карпи настанале. Додека некои од нив тврдат дека биле ставени од страна на древните, анекои веруваат дека тие се само резултат на геолошки настани.

Гулпинар Акбулут Озпај(Gülpınar Akbulut Özpay), професор на Универзитетот Џумхуријет во Сивас (Sivas Cumhuriyet University), рече дека овие видови на форми на карпи доаѓаат по ерозија и поплави и се нарекуваат “карпи сведоци”, како тие сведоци на сите овие промени во топографијата. Özpay рече дека овие карпи лесно можат да бидат голема туристичка дестинација, а веќе има голема заинтересираност.

“Бидејќи карпите изгледаат како наклонети во иста насока, тие се веќе главен извор за љубителите на фотографијата. Локалните жители имаат толку многу приказни и митови за карпите што туристите веќе многу сакаат да ги видат овие карпи. Оваа област може да биде центар на внимание и по одгледувањето на кучешката раса Кангал. ”

Mahir Demişoski

Необично обликувани