Веројатно малкумина знаат дека грипот заболува повеќе милиони луѓе секоја година, во Италија (Italia) и предизвикува повеќе од 8000 илјади смртни случаи само во соседната земја, а околу 700 000 низ целиот свет. Овој страшен дел од информациите не само што не се забележува надвор од навика, бидејќи скоро сите обично се разболуваат без посебни последици, а како што одминуваат годините, компликациите кај пациентите се размножуваат.

Понекогаш вирусите што ја предизвикуваат болеста се мутираат и стануваат поопасни, предизвикувајќи пандемии како азиската или шпанската кои се рашириле пред точно еден век и предизвикувале смрт на 40 до 100 милиони луѓе, со што ги надминуваат жртвите од Првата светска војна. Затоа, ќе имаме сите причини да бидеме загрижени за превенцијата и лекувањето на оваа болест, како и менингитисот, кој деновиве влијае на неколку италијански региони и има стапка на смртност од 14%, дури и со целиот медицински третман.

Накратко, би ги имале сите оправдувања од страв, но наместо јасни и официјални информации, имаме пристрасни медиуми полни со карантински аларми и маски поради епидемија со потекло од ограничено подрачје на Кина поради патоген од семејството коронавирус за кое е добро познато дека предизвикува неколку лесни болести, вклучувајќи настинки , но исто така и исклучително сериозна болест како што е „Сарс“ („SARS“), која се чинеше дека со нејзе доаѓа крај на светот, но сепак сè се избувна и се заборави за неколку недели.

Секако има негативна фасцинација од далечното и непознатото, но пред сè, медиумската оркестрација е насочена кон демонизација на Кина, несвесно го обвинуваат про-Западот за својата индустриска доминација, но и затоа што Пекинг (Peking) се спротивставува на западните олигархии со демонстрирање на супериорност на мешана економија, што докажува поефикасно од фанатично неолибералните економски мерки што ги водат сите нации да пропаднат, без оглед на официјалните бројки на БДП, иако тие едвај надминуваат раст од 2%.

Меѓу другото, ефективноста со која престана епидемијата е невидена. За прв пат во историјата на медицината, геномот на вирусот беше мапиран само десет дена по првото појавување, што е изненадувачки факт што кој го откри „Природа-Нечур“ („Nature“), едно од најпочитуваните научни списанија.

Ова е исто така резултат на фактот дека системот за здравствена заштита во Кина не е во рацете на приватни лица и профит, ниту на војската што ги води своите бактериолошки војни низ неа. Системот во Кина има задача да спаси животи, не сметајќи ги жртвите на смртоносниот лек, „Виокс“ („Vioxx“), кој се повлекува со многу бавно темпо, размислувајќи повеќе за профит отколку за човечки животи.

Починати од дрога, а да не зборуваме за психотропни супстанции, достигнуваат околу 300 000 годишно, од кои скоро половина во САД (USA), кои се извор на кампања за демонизација што во реалноста ја прави Кина голем симболичен непријател, еден вид планетарно зло.

Значи, и покрај многу нискиот ризик од нов коронавирус, најновата мутација на еден од вирусите од ова семејство, што никогаш не била видена, и вонредни мерки за да се спречи ширење на тоа, целата армија на западните информативни сили скокна за да прикаже сè како катастрофа на големи размери, дека„ Светската Здравствена Организација“ „СЗО“ – „World Health Organisation“ („WHO“), каде што не сакале да ја прогласат состојбата на алармот, попуштиле под притисок и морале да го сторат тоа и покрај големиот број на веќе излекувани и регресија во однос на ширењето, и кога истражувачите од целиот свет веќе биле на вистинскиот пат за запирање на инфекцијата.

Сепак, кој ги познава сопствениците на лекови кои предлагаат нови планетарни вакцинации затоа што вообичаено е да се користи оваа ситуација за нешто „паметно“, како што објаснивме претходно во написот „Нема вакцини за кинескиот коронавирус, но кога веќе е таму, милијарди чекаат …“. Логиката е дека неколку птици сакаат да се убијат со еден истрел. Значи наместо рационални мерки на претпазливост, имаме ирационален страв од вирусот, а овој страв се шири и поттикнува невидена медиумска кампања дека разумно човечко суштество доаѓа до заклучок дека единствената пандемија за која сме сведоци, е пандемија на човечка глупост.

Duba-Portal