Нир Хефец (Nir Hefetz), поранешен помошник на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху (Benjamin Netanyahu), ја изввестил израелската полиција дека Нетанјаху (Netanyahu) и неговата сопруга вечерале во еден московски ресторан, за 24.000 долари, во 2010 година, објави во петокот „Тајмс оф Израел“ („The Times of Israel“).

Тврдењето е изнесено во четвртокот од израелскиот Канал 13 ( „Channel 13“), според израелски весник, истакнувајќи дека овие информации се добиени за време на полициските истраги за корупцијата на Нетанјаху (Netanyahu).

„Во февруари 2010 година, тоа беше официјално патување во Москва (Moscow)“, потврди Хефец Hefetz). „Премиерот и неговата сопруга излегоа во ресторанот и беа придружувани од поранешниот началник на канцеларијата, Гил Шефер  (Gil Sheffer) и началникот на единицата за надворешни работи на кабинетот на премиерот“.

Хефец Hefetz) додаде: “Кога Нетанјаху (Netanyahu) и сопругата Сара (Sara) се вратија, Премиерот ми покажа потврда од неговиот хотелски пакет. Не се сеќавам на сумата. Мислам дека станува збор за 800 американски долари.”

Тогаш Нетанјаху му рече на Хефец Hefetz): „Гледаш, велат дека не плаќам во ресторани, но јас платив за мојот оброк овде“.

Хефетц Hefetz) продолжил: „Јас тоа тоа кажав подоцна на Шефер (Sheffer) и тој се исмејуваше за неговата наивност, и тој ми ја кажа оваа приказна што ме запрепасти, вид на приказна што досега не сум ја видел“.

“Шефер (Sheffer) ми рече дека грчкиот премиер и неговата сопруга неочекувано пристигнале во ресторанот и им се придружиле на Нетанјаху и Сара, на масата. Тој рече дека како што  вечерата минувала, тие дивееле со нарачки од цигари и скапи вина. Тој исто така рече дека  [Шефер “Милијардерот седеше на масата во близина и само нарачуваше риба. На крајот на оброкот тие ги подмирувале сметките заедно со Нетанјаху. Кога сметката стигна до бирото на Нетанјаху, тој ги испрати до нив [Шефер (Sheffer) и милијардерот] да ги платат”, раскажа Хефетц Hefetz).

Поранешен асистент на Нетанјаху (Netanyahu) објасни дека се зачудил, кога открил дека некој друг ќе плати 24.000 долари за оброк за Нетанјаху (Netanyahu).

Коментирајќи го ова, партијата Ликуд (Likud) објави: „Уште една луда басна, невистинита и целосно измислица, смислена да ги повреди премиерот Нетанјаху (Netanyahu) и Ликуд (Likud) пред изборите … Но, тоа нема да помогне“.

Сино-белата партија го коментираше и наводниот настан: „Годишниот буџет за храна за семејства со две деца во Тел Авив (Tel Aviv) изнесува 27 000 (NIS) 7,000 (EUR). Додека еден оброк на премиерот и неговата сопруга – околу 100 000 (NIS) 26,000 (EUR). Не е ни чудо што наменетиот министер за финансии не ја знае цената на лебот“.

Јавува „MEM“, за За „Dubai-Portal“