Муслиманите од целиот свет вечерва го обележија Лејтлт-л-берат, ноќ на опростот, судбината и желбите.

Мубарек Ноќ до Лејлет-Л-берат настапи со Акшам намазот, и е предвесник на наредниот месец на постот, Рамазан, јавува АА.

Иако колективните молитви и другите религиозни активности се прекинати во џамиите поради пандемијата на коронавирусот, многу муслимани ја поминуваат оваа мубарек ноќт молејќи се во своите домови.

Глобалната пандемија не ги спречи муслиманите во Турција да слават и оваа ноќ, а многумина во семејството одвоија време во Лејлету-л-берат во нивните домови.

Откако извршија молитва, многумина ноќта ја поминуваат учејќи Кур`ан, наведувајќи ги што поскоро да стават крај на пандемијата и војните во светот и да се погрижат сите болни да се опорават што е можно поскоро.

Во Куранот, оваа ноќ се споменува во поглавјето Ad-Duhan, во кое Аллах, џ.ш., вели дека тоа е благословена ноќ во која Бог ги одредува сите свои уредби. Лејлету-л-берат значи ослободување, чистење. Аллах. џ.ш, во  оваа ноќ многумина ослободува од гревови.

Оваа ноќ на мубарек има повеќе имиња, ноќта на полу-шабан, ноќта на прошка, ноќта на избавување, ноќ на презентација на дела, ноќ на распоред и одлука. Според чесниот хадис, називот на оваа вечер е “Nisfuš-Ša‘ban”, што значи половина месец шабан.

Традиционално, муслиманите од овој регион мубарек ноќта ја поминуваат во учење на Кур`ан-и-Керим кланајќи нафиле, со зик`р на често споменување на Возвишениот Аллах џ.ш обожаваат нафилот со цикрот – често спомнувајќи и славејќи го Господ, и упатувајќи на дови.

(Вијести.ба)