Обединетите Арапски Емирати денеска испратија помош авион кој пренесува седум метрички тони медицински материјали во Унијата на Коморите.

Помошта ќе им помогне на приближно 7.000 медицински професионалци додека работат за борба против пандемијата COVID-19.

 

Коментирајќи ја испораката на помошта, Саид Мохамед Саид Ал Макбали, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Унијата на Коморите, рече: „Помошта од Обединетите нации на Унијата на Коморите доаѓа во унапредување на партнерството меѓу нашите две земји, при што ОАЕ се целосно посветени на помагање Африканските земји во борбата против СОВИД-19 “.

„Здравствените работници од првите редови кои ќе имаат корист од оваа помош, храбро водат напори за борба против пандемијата и денес помошта им оддава почест на овие извонредни жртви“, додаде тој.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى جمهورية القمر المتحدة لتعزيز جهودها في مكافحة انتشار "كوفيد-19"الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى جمهورية القمر المتحدة لتعزيز جهودها في مكافحة انتشار "كوفيد-19"

До денес, ОАЕ испрати над 634 метрички тони помош во 53 земји, поддржувајќи повеќе од 634.000 медицински професионалци во овој процес.

ВАМ / Нур Салман