Кон крајот на март, Кина (China) ја започна првата фаза од клиничките испитувања за тестирање на нејзината новоразвиена вакцина против коронавирус.

Кинеските научници создадоа трансгенични глувци отпорни на коронавирус кои можат да се користат за тестирање на вакцини и лекови против Ковид-19 (Covid-19), рече во петокот Ми Јидонг (Mi Jidong), извршен директор на пекингската биотехнолошка компанија „СиноГен“ („SinoGene“).

Тој објасни дека обичните животни се имуни на короната, така што употребата на методи за клонирање и уредување на геномите им овозможува на научниците да го трансплантираат човечкиот ген (hACE2) во генетски модифицирани суштества.

Тој ми рече дека ова е направено „за да се зарази животното кое учествувало во експериментот и да ја тестира ефикасноста на вакцините или лековите“.

Компанијата, исто така, навести подготвеност да го засили процесот на создавање на трансгенични глувци за поддршка на истражувањата насочени кон борба против коронавирусот.


„Sputnik“

„Dubai-Portal“