Резултатите за негативните ефекти на безжичното зрачење врз човечкото тело предизвикаа стравувања во врска со технологијата 5Г (5G) во Швајцарија (Switzerland).

Земјата го предводи воведувањето на 5Г (5G) во Европа (Europe), инсталирајќи над 2000 антени само минатата година.

Сепак, темпото на имплементација забавува поради загриженоста на некои луѓе дека технологијата може да им наштети.

Во Нион, на брегот на Женевското езеро, локалната жителка Ана Фрусијанте (Anna Frusciante), преосетлива на електрична енергија, за Еуроњуз го посочи бројот на нови антени.

Според СЗО (WHO), оние кои тврдат дека страдаат од електро-хиперсензитивност пријавуваат разни здравствени проблеми поврзани со изложеност на електромагнетни фреквенции, како што се сигналите на мобилните телефони. Додека некои пријавуваат благи симптоми како што се осип и иритација на кожата, други се толку силно погодени што го менуваат целиот свој животен стил.

Ана (Ana) е загрижена за невидливите ефекти што ги имаат антените врз неа.

„Ова е една од најновите антени инсталирани во Нион. Тоа е точно во центарот на градот, на станбена зграда. Исто така е близу до зградата на гимназијата“, објасни таа.

Да се ​​биде електро-чувствителен, како околу 10% од швајцарското население, ја кошташе на Ана (Ana) – и ја принуди да се пресели од место до место.

Таа живее со својата мајка повеќе од една година, но наскоро ќе се пресели.

„Во средината на април минатата година, се мачев со спиењето. Имав палпитации. И по три дена бев истоштена. Тогаш ми кажаа дека има 5Г (5G) антена во Нион )Nion).

„Погледнав во официјалната мапа, погледнав во адресата и се покажа дека оваа антена е на 200 метри од мојата спална соба.

„Го вратив креветот во автомобилот и се вратив да спијам во шумата како порано, кога не знаев како да се заштитам“, рече таа.

Во Швајцарија (Switzerland), 90 проценти од територијата е покриена со стандарден 5Г (5G), еден вид подобрена 4Г (4G) мрежа.

Протести и ограничувања спречуваат воведување на вистинска 5G мрежа, позната како 5Г Плус (5G Plus).

„Она што не загрижува е зголемувањето на силата. Операторите би сакале да го зголемат на фактор четири. Во Швајцарија во моментов има ограничување од пет или шест волти. Но, операторите би сакале 20 “, рече Оливие Боденман, електроинженер и основач на „Стоп 5Г“ (“ Stop 5G“), за „Еуроњуз“ („Euronews“).

Електросензитивност

Електросензитивноста не е препознаена како болест во Швајцарија (Switzerland) и тешко е да се открие.

„Дијагнозата не е директна, исто така е тешко да се испитаат одредени патологии. И ниту едно истражување не значи соодветен третман за пациентот“, рече д-р Филипе Турнесак (Philippe Tournesac).

„Постои цела категорија на популација која е изложена на ризик да страда од повеќе електромагнетни бранови. И можеби ќе видиме луѓе кои одеднаш ќе ја препознаат својата преосетливост.“, додаде тој.

Експеримент врз пчели

Биологот Даниел Фавре (Daniel Favre) смета дека се потребни повеќе истражувања за 5G.

Тој ги потпиша апелите упатени до Обединетите нации и Европската унија, барајќи преглед на ефектите врз здравјето.

Даниел (Daniel) го истражувал и влијанието на електромагнетните полиња врз пчелите

Идејата е да се сними звукот на пчелите и да се анализира.

„Погледнете ја брановата форма. Колку е погусто, толку е поголем интензитетот на звукот. Кога телефоните се активни, колонијата е вознемирена. И штом телефоните се исклучат, колонијата се враќа во нормален шум.“


„Dubai-Portal“

„Euronews“