Иако „кризата од коронавирусот“ продолжува да предизвикува разорни социо-економски последици и во Италија (Italy), голем дел од „Фондот за обновување“ не е наменет за најзагрозените економски и социјални сектори, туку за најнапредните сектори на воената индустрија.

Според Фондот за обновување на ЕУ (EU), Италија (Italy) треба да добие 209 милијарди евра во следните шест години, од кои околу 81 се за грантови и 128 за заеми што ќе бидат вратени со камата. Во меѓувреме, министерствата за одбрана и економски развој презентираа список на воени проекти во вредност од приближно 30 милијарди евра.

Проектите на Министерството за одбрана би можеле да потрошат 5 милијарди евра од Фондот за наплата за воени апликации во секторите за сајбер, комуникации, вселена и вештачка интелигенција. Проектите поврзани со воената употреба на 5Г (5G) се значајни, особено во вселената со созвездие од 36 сателити.

Проектите на Министерството за економски развој, кои главно се однесуваат на воената авијација, предвидуваат 25 милијарди евра од Фондот за обновување. По петтата генерација Ф-35, Министерството има намера да инвестира во ловец од шестата генерација, Темпест, наречен „авион на иднината“.

Другите инвестиции се однесуваат на производство на воени хеликоптери / тилтратори од новата генерација, способни за вертикално полетување и слетување и брз лет. Во исто време, Министерството ќе инвестира во беспилотни летала и поморски единици од следната генерација и напредни подводни технологии. Исто така се очекуваат големи инвестиции во вселенската и сателитската технологија.

Неколку од овие технологии, вклучувајќи 5Г (5G) комуникациски системи, ќе бидат за двојна воена и цивилна употреба. Бидејќи дел од воените проекти презентирани од двата оддели се преклопуваат, Министерството за економски развој состави нов список што овозможува намалување на трошоците на 12,5 милијарди евра.

Сепак, останува фактот дека се планира да се потрошат помеѓу 17,5 и 30 милијарди евра извлечени од Фондот за наплата за воени цели, кои мора да се вратат со камата.

Покрај овие трошоци, италијанската влада издвојува повеќе од 35 милијарди за воени цели за периодот 2017-2034 година, главно во буџетот на Министерството за економски развој.

Овие трошоци се додаваат во буџетот на Министерството за одбрана, што доведува до италијанска воена потрошувачка од над 26 милијарди годишно, што е во просек над 70 милиони евра на ден, во јавни пари одземени од социјалните трошоци. Бројот со кој Италија (Italy) се ангажира во НАТО (NATO), како што бараат САД (USA), ќе се зголеми во просек на околу 100 милиони евра на ден. Доделување на голем дел од Фондот за наплата за оваа намена ќе и овозможи на Италија да го достигне ова ниво.

Меѓу воените индустрии, на прво место, кои вршат притисок врз Владата да го зголеми воениот удел на Фондот за обновување, е „Леонардо“ ДОО („Leonardo“ Ltd), чие учество од 30% е во сопственост на Министерството за економски развој.

Групата „Леонардо“ („Leonardo“) е интегрирана во гигантскиот американски воено-индустриски комплекс, предводен од Локид Мартин (Lockheed Martin), градителот на Ф-35, во чие производство „Леонардо“ („Leonardo“) учествува во фабриката во Камери (Cameri). „Леонардо“ („Leonardo“) се дефинира себеси како „глобален играч во авијацијата, одбраната и безбедноста“, со мисија на „заштита на граѓаните“.

Ова покажува што компанијата има намера да стори користејќи го своето влијание и моќ да украде витални ресурси од граѓаните и од „Фондот за обновување“ за дополнително забрзување на „закрепнувањето“ на воената индустрија – ресурси за кои секогаш ќе плаќаме, зголемени со камата. На тој начин ќе платиме за „авионот на иднината“, кој ќе не заштити и ќе ја обезбеди иднината на војните.


„Dubai-Portal“

„Il Manifesto“