ДУБАИ, 19 октомври 2020 година (ВАМ) – Шеикот Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, престолонаследникот на Дубаи и претседател на Извршниот совет на Дубаи, инаугурираше повеќе јавни автобуски станици од новата генерација на автобуската станица Ал-Губаиба.

Ремек-дело на модерен инженерски дизајн, автобуските станици се интегрирани со повеќе масивни транзитни средства, вклучително и метро, ​​морски транспорт и такси. Неговото Височество, исто така, ја разгледа и услугата Е-скутер, како и проектите и иницијативите на Управата за патишта и транспорт на Дубаи, РТА, за подобрување на јавните автобуски услуги, автобуските станици за да им служат на посетителите на Експо 2020 и иницијативите насочени кон флексибилна мобилност и заеднички транспорт.

Шеикот Хамдан бин Мохамед беше примен од Матар Мухамед Ал Тајер, генерален директор и претседател на бордот на извршни директори на РТА, при пристигнувањето на автобуската станица Ал Губаиба.

Тој ги обиколи објектите, кои вклучуваат шест згради кои нудат иновативни најсовремени решенија за јавен превоз. Дизајнот на зградите е еколошки одржлив и ги задоволува потребите на Луѓето кои се одлучни.

Станицата, која се протега на површина од вкупно 2.452 квадратни метри, е домаќин на канцелариски простории, области за услуги на клиенти, продажни места и ресторани покрај 50 слотови за автобуси и 48 слотови за возила. Има штанд за 34 такси и 60 пристанишни станици за велосипеди. Станицата може да опслужува до 15.000 патници дневно со проценет број од 10.500 патници дневно.

Шеик Хамдан беше информиран од Ал Тајер за уникатно интегрираните мултимодални транспортни услуги на Автобуската станица Ал-Губаиба кои се поврзуваат со метро, ​​јавни автобуси, морски транспорт и такси. Тој го разгледа планот на РТА за надградба на голем број автобуски станици за подобро опслужување на посетителите на Експо 2020. Планот содржи градежни работи на 17 станици / постојки на места како Ал-Губаиба, Ал afафилија и Унион станици и автобуската станица што служи на метро станицата Етисалат.

Планот РТА опфаќа распоредување на 614 автобуси и отворање на 23 автобуски линии и шест привремени постојки за опслужување на посетителите на Експо. Две од шесте привремени автобуски постојки се наоѓаат во Силиконската оаза во Дубаи и Интернационалниот град. Останатите четири се наоѓаат во поморскиот град Дубаи, Палм umeумеира, Бизнис Беј 1 и Ал-Мејдан. Овие проекти ги надополнуваат напорите на РТА за надградба на инфраструктурата на јавниот транспорт за да ги охрабрат луѓето да ги користат во нивните секојдневни патувања.

Шеик Хамдан ја разгледа иницијативата за поддршка на проекти за млади, како дел од кои РТА ќе им понуди два слободни простори на малите претпријатија управувани од државјани на ОАЕ во соработка со Мохамед бин Рашид Основа за развој на МСП Неговото Височество, исто така, ги разгледа индикаторите и оперативните резултати низ мрежата на јавни автобуси што се состои од 1.758 автобуси, 21 станица и 167 правци кои опслужуваат 157 милиони возачи годишно.

Флексибилна мобилност Шеикот Хамдан исто така беше информиран за моделот Mobility Hub кој нуди јавен превоз, логистика, објекти за велосипедизам и услуги за поддршка на возила. Опфаќа широк спектар на транзитни средства кои вклучуваат заеднички велосипеди и возила, скутери, автобуси на барање, автономен транспорт и индивидуални средства за мобилност.

Неговото Височество беше исто така брифирано за иницијативите на РТА да промовираат здружување на транспорт за да се олесни движењето на возачите до нивните крајни дестинации (последната милја). Овие иницијативи вклучуваат воспоставување Хала-возење, заедничко вложување со Карием, чија апликација има 5.500 возила во моментов регистрирани. Откако беше лансиран во мај 2019 година, Хала направи околу 8 милиони патувања и го намали времето потребно за возилата да ги соберат клиентите од 12 на само 3,5 минути.

Другите иницијативи вклучуваат услуга „Карием велосипед“ што има околу 780 велосипеди понудени на 78 пристанишни станици во почетната фаза и паметна иницијатива за изнајмување автомобили со 400 регистрирани возила распоредени од компаниите „Удрив“ и „Екар“.

Пробно работење со е-скутер Престолонаследникот на Дубаи исто така беше информиран за пробниот тек на проектот Е-скутер, кој ќе започне веќе следната недела со пет оператори кои вклучуваат три меѓународни компании (Карием, Лајм и Ниво) и двајца локални компании (Арнаб и Скуррт) поддржани од МСП во Дубаи.

РТА, исто така, ќе започне со пробна работа на скутери во пет зони: Булевар Мохамед бин Рашид, Интернет град во Дубаи, Св. 2-ри декември, Кули на езерото Ал-Рига и umeумеира. Овие зони се избрани според специфични критериуми како што се густината на населението, приватниот развој, достапноста на услугите за јавен превоз, интегрираната инфраструктура и високата евиденција за безбедност во сообраќајот.

Велосипедски патеки Шеик Хамдан го разгледа Планот за велосипедизам на РТА 2021, кој опфаќа изградба на велосипедски ленти што се протегаат на 88 километри низ осум области. Приоритет е даден на изградбата на патеки во три области, со вкупна должина од 31 км. Првиот (16 км), кој се протега од плажата umeумеира, паралелно со постојната пешачка патека, поминува покрај улицата Ал-Суфуух пред да се поврзе со постојната велосипедска патека на улицата Крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд Второто (7 км) трча од булеварот Мохамед бин Рашид до велосипедската патека на улицата umeумеира во областа DIFC и 2-ри декември. Третиот (8 км) ги поврзува велосипедските патеки во Ал-Каванеј и Ал-Варкаа преку шеикот Зајед бин Хамдан Ал Нахјан Свети Свети и Триполи

„До почетокот на 2020 година, РТА конструираше велосипедски патеки што се протегаат на 425 км и има намера да ги прошири на повеќе од 647 км до 2025 година. Овој огромен инфраструктурен проект ја реализира визијата на Неговото Височество Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, потпретседател и премиер Министер на ОАЕ и владетел на Дубаи, да донесе среќа кај луѓето и да премине на одржлив транспортен модел кој се карактеризира со минимално загадување на животната средина “, рече Ал Тајер.

„Проектот е исто така усогласен со директивите на Шеикот Хамдан бин Мохамед да го направи Дубаи град пријателски на велосипед кој ги охрабрува луѓето да вежбаат велосипедизам како спорт. Тој исто така претставува дел од Дубаи Визија 2021, чија цел е да се зајакне позицијата на емиратот како најпосакуваното и најбезбедно место во светот за живеење, работа и посета.

WAM / MOHD AAMIR / Хазем Хусеин